Jacques Derrida emlékére

2019.10.04. 18:10

A világ minden tájáról érkeztek, hogy felidézzék a filozófust

Jacques Derrida (1930-2004) a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, a dekonstrukció gondolkodás- és írásmód feltalálója.

Forrás: AFP

Fotó: ©Effigie/Leemage

A francia filozófusról az idén tizenötödik alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát a Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (október 3. és 4.). Derrida hatása felmérhetetlen a filozófiában, a bölcsésztudományokban, egyes természettudományokban, az építészetben, a zenében, a festészetben.

A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorátusát kezdeményező és a konferenciát szervező Orbán Jolán professzor elmondta, hogy Derrida halála óta minden évben konferenciát rendeznek a filozófus munkásságáról, a világ valamennyi kontinenséről érkeztek vendégek, az idei évben Portugáliából, Angliából, Franciaországból és Japánból jöttek előadók.

Nemrégiben elindult a nemzetközi filozófiai folyóirat is, Derrida Today címmel. A Pécsi Tudományegyetem filozófiai doktori iskola védnökségét Richard Rortyval együtt vállaló, immár a filozófiatörténet klasszikusának tekintett Derrida kétszer is járt Pécsett (1993 és 2000) előadásokat tartva.

Borítókép: Jacques Derrida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában