Magyarország

2018.02.25. 11:14

Egy jó munkahely lehet a kiégés legjobb ellenszere

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A munkavállalók tizede mutatja a munkahelyi kiégés valamely tünetét.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A munkavállalók tizede mutatja a munkahelyi kiégés valamely tünetét.

A munkahelyi kiégés korunk ismert jelensége, ezért kiemelten fontos, hogy a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt tisztában legyenek azzal, hogy miként előzhető meg a kialakulása. A Profession.hu folyamatosan monitorozza az álláspiac szereplőit. Most annak járt utána, hogy a motiválatlansággal és állandó ingerültséggel járó állapot mennyire jellemző a hazai munkahelyekre. Reprezentatív kutatási eredményeik szerint ugyan az utóbbi években sokat javult a helyzet, de bőven találhatók olyan területek, ahol még fejlődni kell.

Úgy érezzük, sokat dolgozunk

A kérdőívet kitöltők több mint kétharmada 40 év alatti városlakó, akiknek több mint a fele 8 órás munkakörben dolgozik. 84 százalékuk alkalmazottként és 89 százalékuk minden nap a munkahelyéről dolgozva végzi a munkáját. Figyelemfelkeltő, hogy munkakörtől és beosztástól függetlenül a válaszadók 59 százaléka érzi úgy, hogy 8-10 óránál is többet dolgozik naponta, míg 9 százalék szerint 11 óránál is többet tölt munkával.

A megkérdezettek 40 százaléka dolgozik 1-5 éve a munkahelyén és negyedük 1 évnél is rövidebb ideje. Azokra, akik még nagyon újak a munkahelyükön és akik alkalmi munkából élnek, vagy távmunkában dolgoznak, és azokra is, akik baráti kapcsolatot alakítottak ki a kollégáikkal jellemzőbb, hogy a munkaidő leteltével rögtön ki tudnak kapcsolni. Ez egyébként a válaszadók 29 százalékára igaz. 41 százaléknak kell egy kis idő, amíg másra hangolódik, 16 százaléknak a barátok, a család vagy a sportolás segít abban, hogy el tudja engedni a munkával kapcsolatos gondolatait. 13 százaléknak sehogy sem sikerül megszabadulni a munkahely okozta stressztől, gyakran még este is álmatlanul forgolódik az ágyban, másnap pedig ingerlékenyen kel. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll valaki életében, az hosszú távon a mentális és fizikai egészség romlásával járhat. Ezért a munkáltatók jól felfogott érdeke, hogy időben reagáljanak arra, ha alkalmazottaik a kiégés tüneteit mutatják.

A többség kedveli a kollégáit

A munkahelyek több mint felében – függetlenül attól, hogy fizikai vagy szellemi munkavégzés folyik – jó hangulat uralkodik. 32 százalék szerint bár nem baráti, de feszültségmentes a kapcsolat a kollégákkal, 10 százalék pedig olyan szerencsés, hogy a munkatársaival baráti viszonyt sikerült kialakítania. Csupán 4 százalék állította azt, hogy nemcsak nem kedveli a kollégáit, de azok kifejezetten idegesítik is. A kollégákkal való rossz kapcsolat erősen kihat a munkahelyi közérzetre: ezek az emberek nagyobb arányban produkálják a kiégési tüneteket.

A válaszadók számára a legfájóbb pont, hogy a munkahelyen nem kapnak visszajelzést a felettesüktől (24 százalék), illetve, hogy egy-egy feladatot frusztrálónak találnak (20 százalék). 17 százalék gyakran érzi úgy, hogy a kollégái félreértik vagy alulértékelik. 12 százalékot pedig az aggasztja, hogy munkahelyi problémáival nincs kihez fordulnia vagy nincs ideje és lehetősége minőségi munkát végezni. A megkérdezettek 37 százalékának viszont egyáltalán nincs ilyen gondja. A munkahelyi stressznek a legkevésbé azok vannak kitéve, akik távmunkában, szabadúszóként vagy vállalkozóként dolgoznak.

A főnök akkor is rendes

A Profession.hu átfogó felmérése alapján úgy tűnik, hogy a munkavállalók annak ellenére elégedettek vezetőikkel, hogy nem kapnak tőlük visszajelzést a munkájukról. A beosztottak kétharmada mégis kompetensnek tartja és tiszteli a felettesét. 70 százalék szerint hatékony segítséget nyújt, ha megakad a munkavégzésben és törődik beosztottjaival. A nagy többség úgy érzi, hogy partnerként kezeli felettese (67 százalék) és hatékonyan szervezi meg a hozzá tartozó terület munkáját (61 százalék).

HBN


Parkolás és étkezés

A munkakörülmények közül leginkább a megfelelő parkolási lehetőségekkel (51 %), a jó megközelíthetőséggel (47 %) és a környékbeli étkezési lehetőségek számával (40 %) legelégedettebbek a válaszadók. Biciklitároló a munkahelyek mindössze 36 százalékánál érhető el.


Ezek miatt szeretünk munkába menni

Közösség

Szerencsés munkahelyeken ugyanis összejön egy jó társaság, akiknek sikerül összehaverkodniuk, akik jó hangulatot hoznak létre egymás között, sőt, még az irodán kívül is összejárnak.

Sikerélmény, hasznosságérzés

Az ilyen sikerélmény majdnem ugyanolyan fontos, mint a fizetés. Aki volt már munkanélküli, az tudja, hogy az ember mennyire mihasznának érzi magát, ha nincs mit csinálnia.

Tapasztalat

Egy jó munkahelyen rengeteget lehet fejlődni. Az iskolában elsajátított ismereteknek csak egy töredékét tudjuk hasznosítani a munkahelyen, ahol ezzel szemben rengeteg teljesen új ismeretre, képességre szükség van.

Érdekes dolgok, helyek, emberek

Vannak bőven olyan karrierlehetőségek is, amikben az dolgozó nemcsak képernyőket lát egész nap, hanem embereket ismer meg, új dolgokat fedez fel, esetleg néha utazni küldik valahova, világot lát. Ha önnek ilyen a munkája, jobb, ha nem panaszkodik!

Kreativitás

Egy fodrásznak, szakácsnak, lakberendezőnek vagy grafikusnak talán természetes, hogy kreativitási vágyát nap mint nap kiélheti a munkahelyén, ők talán észre sem veszik, milyen szerencsések. A kevésbé kreativitásközpontú munkahelyeken dolgozók viszont feltehetőleg irigykedve gondolnak rájuk, és kénytelenek otthon, szabadidejükben kötni-horgolni, főzőcskézni, fúrni-faragni, szerelni, vagy bármilyen egyéb kreatív hobbit űzni, hogy kicsit kiéljék magukat.

Igényes a környezet

Persze személyes preferencia kérdése, hogy ki mit talál szépnek, de egy gyönyörű tájon, településen lévő helyre, egy valódi szépségű épületbe egyszerűen élvezet bejárni. De nemcsak a környék lehet szép. Aki szerencsés, egy elegáns, modern, kényelmes, tiszta irodában dolgozik (vagy ha a lazaságot szereti, egy nem elegánsban, ha ódivatú, akkor egy nem modernben). Télen ingyen van a fűtés, nyáron van légkondi, ingyen lehet fénymásolni és finom a kávé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!