Lába kelt csődeljárás

Debrecen – “Csődeljárás! Üzletünk ma este hét órakor megszűnik. Olasz, spanyol világmárkás bőrcipők 95%-os árengedménnyel!” – olvasható azon a szórólapon, amit lassan már hónapok óta osztogatnak városszerte a járókelőknek. Mi is kíváncsiak lettünk, hát utánanéztünk…

Biztosan bőr?

A Széchenyi utcai boltban a kínálatot vizsgálva roppant „ötletes”, és „változatos” kiírásokkal találkozik a látogató. Olasz bőrcipő. Gyöngyvászonnal „dúsított” sportcsuka esetén is ugyanaz az írás: bőr. Megrendült bizalommal kérdem az eladótól;– ez biztosan valódi bőr?– Nubukként érkezett, természetesen – válaszol az árus.

– Régebben vettem itt egy-egy pár cipőt magamnak és a páromnak. Az enyém tönkrement, szeretném kicserélni– mondja az idős néni, illetékest keresve az eladók között. Hosszas kotorászás után a pénztárcájából előbújik a blokk; hiába menekülnének a dolgozók, megvan. Tényleg itt vásárolt a hölgy.

– Kicserélni nem tudjuk, már nincs ebből raktáron, miért nem tetszett hamarabb reklamálni?– kérdi az eladó. – Aranyos, 81 éves vagyok, elestem és bordatöréssel bajlódtam. Most tudtam csak jönni – szabadkozik a néni. Kínos csend. Úgy tűnik, nincs megoldás. A visszajáró háromezret nem akarják odaadni, és cserecipő sincs.

Végül jön a mentőötlet. – Tessék próbálni másikat! Ez most jött, új modell! A néni próbál, jó is rá. Újabb háromezer forint, és boldog tulajdonosa az olasz bőrcipőnek…

A hatóság is lép

Már szeptember 29-én is ellenőriztünk az üzletben fogyasztói bejelentésre. Akkor a címkézéssel, illetve a minőségi kifogások kezelésével volt probléma. Jelenleg másodfokon jár az ügy – tudtuk meg Széles Sándortól, a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől, aki hozzátette, hogy kedden ismét jártak a boltban, és újabb szabálytalanságokra derült fény. – A helyszínen mutatott áruk eredetéről szóló bizonylatokat nem tudtuk elfogadni. Találtunk olyan lábbelit, mely a kiírás szerint olasz bőrcipő, azonban a nyelvében bevarrva az a címke látható, hogy „Made in China ”. Azaz Kínában készült. A laborba is küldtünk cipőket, hogy ellenőrizzék, valóban bőrből készültek-e. Körübelül két hét múlva várható a szakvélemény megérkezése. Utána tehetünk javaslatot az üzlet bezárására az önkormányzatnak. A Gazdasági Versenyhivatalt is megkeressük, hiszen a fogyasztók esetleges megtévesztése miatt ők hivatottak eljárni – mondta a szakember.

A tulajdonos reakciója

– Mi csődbe ment olasz cégek minőségi cipőit áruljuk. Az összes áru számlájával rendelkezünk. Nem értem, hogy miért az a húsz ember kap hangot a sajtóban, aki elégedetlen. Biztos sokaknak fáj, hogy jól megy az üzlet. Inkább arról a sok elégedett és boldog emberről kellene írni, aki így ment ki az üzletünkből. Arról, hogy hatezer forintért olyan minőségi cipőt tud vásárolni nálunk, amit akár három évig is hordhat – mondta az üzlet vezetője Mucsi Levente. Arra, hogy nem megtévesztő–e a szórólap szövege, mely mindennap a bolt esti csődjéről beszél, nem kívánt válaszolni.

O.M.Zs.