Lövöldözés a megbuktatott kirgiz elnök beszéde közben

Lövöldözés tört ki a dél-kirgizisztáni Os városában, ahol a múlt héten megbuktatott kirgiz elnök Kurmanbek Bakijev és az ideiglenes kormány támogatói is politikai megmozdulást tartottak csütörtökön.

A lövések akkor dördültek el, amikor az ex-elnök a pódiumon szónokolt, tőle néhány száz méterre pedig ellenfelei tüntettek.

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy Bakijev biztonsági őrei lőttek a levegőbe. A pánikba esett körülbelül kétezer hívének a megbuktatott elnök azt kiabálta, hogy “Ne fussatok!”. Később egy sátorba menekült, majd terepjárón elhagyta a helyszínt. Hogy az őrök miért lőttek, arról nem érkezett hír. A tudósítások szerint egyébként senki sem sérült meg.

Kurmanbek Bakijev a múlt héten menekült el a kirgiz fővárosból, miután az ellenzéki tüntetések erőszakba torkolltak. A megmozdulásokban 84 ember vesztette életét. A kormányzást ideiglenesen átvevő ellenzék vezetője, Rosa Otunbajeva szerdán azt mondta, hogy az ország déli részére menekült Bakijevnek “vér tapad a kezéhez”, ezért bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Az előzött elnök egyébként a mai napig Kirgizisztán államfőjének tekinti magát. Kedden ugyan felajánlotta lemondását, de azt feltételekhez kötötte. Azt akarta elérni, hogy az ország új vezetői szavatolják az ő és családja biztonságát.

– Független Hírügynökség –Sporthírek