Kvótareferendum – NVI: csak az ÁSZ-nál nyilvántartásba vett sajtótermékek közölhetnek politikai hirdetést

Budapest – Politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást megelőző kampányidőszakban, amely előzőleg megküldte hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). A kiadóknak erre a választás kitűzését követően öt munkanapjuk lesz – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda szerdán.

Az NVI közleményében emlékeztetett: az Országgyűlés május 10-én elrendelte az országos népszavazást abban a kérdésben, hogy “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Mint írták, a népszavazás napját ugyan még nem tűzte ki a köztársasági elnök, de már most felhívják a figyelmet arra, hogy az országos népszavazás kampányában – amely a szavazást megelőző 50. napon kezdődik – politikai hirdetést kizárólag az a sajtótermék közölhet, amelynek hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék nyilvántartásba vette.

A politikai hirdetést közzétenni szándékozó sajtótermék a hirdetési árjegyzékét az országos népszavazás kitűzését követő öt munkanapon belül juttathatja el az Állami Számvevőszékhez, egyúttal köteles ugyanezt az árjegyzékét a honlapján is közzétenni – emlékeztettek.

Az ÁSZ-hoz már a 2014-es országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választások előtt is be kellett jelenteni, ha egy sajtótermék politikai hirdetést kívánt közzétenni.

– MTI –
hirdetés