Kvótareferendum – Megkezdődött a frakciók egyeztetése

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, Mirkóczki Ádám országgyûlési képviselõ, a Jobbik szóvivõje, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Héjj Dávid, miniszterelnöki biztos (b-j) a kötelezõ betelepítési kvótáról tartott, ötpártinak tervezett egyeztetésen a Parlamentben 2016. február 26-án. A tanácskozáson az MSZP és az LMP képviselõi nem vettek részt.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, Mirkóczki Ádám országgyûlési képviselõ, a Jobbik szóvivõje, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Héjj Dávid, miniszterelnöki biztos (b-j) a kötelezõ betelepítési kvótáról tartott, ötpártinak tervezett egyeztetésen a Parlamentben 2016. február 26-án. A tanácskozáson az MSZP és az LMP képviselõi nem vettek részt. - © Fotó: MTI
Budapest – Egyeztetnek a parlamenti frakciók a kötelező betelepítési kvótáról pénteken, az ötpártinak tervezett találkozón a kormány mellett a Fidesz, a KDNP és a Jobbik vesz részt.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a megbeszélés előtt a népszavazás körülményeinek tisztázásával indokolta az egyeztetés összehívását újságíróknak.

Az alaptörvény módosításának szükségességét firtató kérdésre kifejtette: a menekültekről nem lehetne népszavazást tartani, mert nemzetközi jogszabályok vonatkoznak rájuk, a kötelező betelepítési kvóta azonban nem róluk, hanem egy eljárásról szól. Értékelése szerint a referendum egyszerre szól a kvótáról és az európai demokráciáról. A kormánypárti politikus utóbbit azzal magyarázta: az unió jogalkotó szervei olyan jogkörben hoznak döntést, amit nem adott át nekik senki.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy értékelt: a népszavazásnak a jövő generációi szempontjából is van tétje, mégpedig az, hogy milyen ország lesz Magyarország. Szakmai kérdésnek tartotta az esetleges alaptörvény-módosítást, szavai szerint ezt meg kell vitatni.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta: bízik benne, hogy a kormánypártok is nemzeti ügyként kezelik a problémát. Megjegyezte: nem gondolja, hogy az alaptörvény módosítása nélkül végre lehetne hajtani a népszavazást. Szerinte ügyes diplomáciával és külpolitikával Magyarország példát mutathat más tagállamoknak és “lavinát indíthat el”.

A tanácskozáson Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Héjj Dávid, a miniszterelnök feladatkörébe tartozó ügyekben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket koordináló miniszterelnöki biztos képviseli a kormányt.

Az MSZP és az LMP országgyűlési frakciója nem képviselteti magát az egyeztetésen.

– MTI –