Kvótareferendum – Gianni Pittella: veszélyes és kontraproduktív a Magyarország által tervezett népszavazás

Brüsszel – Magyarország és Ausztria szerdai javaslatai veszélyesek, kontraproduktívak és nem segítik a migrációs válság megoldását – jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője a magyar kormány által tervezett kvótareferendumra és a bécsi migrációs találkozón született megállapodásokra utalva.

“Orbán Viktor ismételten kísérletet tesz arra, hogy politikai célokból felkorbácsolja az EU- és migránsellenes érzelmeket ahelyett, hogy gyakorlati javaslatokat terjesztene elő” – írta csütörtöki közleményében az olasz politikus.

“Eközben a bécsi találkozó, amelyből hangsúlyozottan kihagyták Görögország és az uniós intézmények képviselőit, jóval több problémát teremt, mint amennyit megold. A nemzeti megoldások kudarcra vannak ítélve – átfogó európai válaszra van szükségünk” – folytatta a frakcióvezető Ausztria és a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országok illetékeseinek előző napi tanácskozására célozva.

“Európának a szolidaritáson kell alapulnia, s nem csak a pénzügyi juttatások, hanem a politikai kötelezettségek esetében is, amikor az Európai Unió Tanácsa által megszavazott döntések teljesítését kérik, akkor teljesíteni kell azokat. Európa nem lehet á la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja” – fogalmazott Gianni Pittella.

Csütörtökön több szociáldemokrata EP-képviselő is bírálta a tagállami kormányok közelmúltbeli egyoldalú lépéseit, arra szólítva fel az uniós országok Brüsszelben tárgyaló belügyminisztereit, hogy hajtsák végre az Európai Bizottság által tavaly benyújtott migrációs javaslatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kötelező uniós betelepítési kvótáról szóló országos referendum kiírását kezdeményezte a kormány.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés