Nagyvilág

2007.11.05. 08:34

Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók

<p>Helyi idő szerint hétfőn 0 óra 1 perckor megkezdődött az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja New Yorkban.</p>

A tárgyalások folytatódnak, de a sztrájkot megkezdtük - mondta Sherry Goldman, az Amerikai Írók Céhének (Writers Guild of America) szóvivője az AFP francia hírügynökségnek hétfőn. Az írószövetség nyugati parti tagjai megvárják az ottani idő szerinti első hétfői percet, és akkor lépnek sztrájkba.

A hollywoodi forgatókönyvírók nagyobb részt követelnek maguknak a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. A 12 ezer tagot tömörítő szövetség 1984-ben alábecsülte a videófilmek népszerűségét és beleegyezett abba, hogy minden film után csak 3 centet kapjanak az írók.

A sztrájk első áldozatai a talk show-k, szappanoperák és olyan népszerű sorozatok lehetnek, mint például a Magyarországon is sugárzott Lost - Eltűntek.

Legutóbb 1988-ban volt írósztrájk, akkor 5 hónapig tartott. A hírszerkesztőségeknek kell majd izgalmas dolgokkal előállni - mondta Warren Littlefield független producer a The New York Times amerikai napilapnak. A szórakoztatóiparban ugyanakkor attól tartanak, hogy a szokás megszűnésével tartósan is elveszíthetnek nézőket, ahogy a legutóbbi munkabeszüntetés során is - tette hozzá Littlefield.

A sztrájk hosszától függően sportközvetítések, koncertek, valamint brit és ausztrál műsorok fogják átvenni a szerepet főműsoridőben. Több valóságshow is várható, mert ezeket az érdekvédelmi szervezeten kívüli emberek írják. A mozifilmeknél legfeljebb a folytatások késése jelezheti a sztrájkot. A következő egy év forgatókönyvei ugyanis már a forgalmazók fiókjaiban vannak.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!