Kutyavilág

Kutyavilág
© Fotó: Getty Images
Meglehetősen abszurdra sikeredett a csütörtöki parlamenti törvénykezés: egy mozdulattal „lefokozta” a jövőben megszülető német juhász kutyákat, tacskókat és spánieleket (meg még további másfélszáz fajtát) törzskönyvezetlenné, valamint lehetővé tette olyan otthonteremtési közösségek létrehozását, melyek első hallásra leginkább piramisjátékra hasonlítanak – az ilyen formációk ellen korábban éppen a kormányzat lépett fel szigorúan. Szőke Tímea írása.

Négylábú barátaink pedigréje lényegében az államigazgatási rezsicsökkentésnek esett áldozatul, legalábbis a fajtafenntartás miatti „indokolatlan terhelésre” hivatkozott Fazekas Sándor, amitől a tenyésztőket is megkíméli, akkor is, ha ők ezt esetleg nem akarják.

A „licitálás” és a „sorsolás” szavak is szerepelnek a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszeréről szóló szabályozásban, amiről jóindulattal is a lottózás jut az ember eszébe. Igaz, a törvény pontos regulákat és szigorú felügyeletet ígér, például a közösségek működtetését és vagyonkezelését cégek végzik, melyek tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi – bár lehet hogy néhány brókerbotrány után ezen szabályok nem nyugtatnak meg mindenkit.

Összegezve, a (nem magyar fajta) kutyák állami törődés nélkül maradtak, az otthonteremtő véd- és dacközösségek viszont megkapták azt. Remélhetőleg egyikük sem jut ebek harmincadjára.​

– Szőke Tímea –