Kutyatartás felelősséggel

Kutyasétáltatás
Kutyasétáltatás
Nyíregyháza – Az állattartás felelősségteljes feladat. Úgy is fogalmazhatnék: teljesértékű embert kíván. S ez nemcsak a haszonállatokra vonatkozik, legalább ilyen felelősség egy kutya, egy macska tartása is.  kutya [.pdf – 46KB]

Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos! Közterületen történő tartózkodás esetén az oltást igazoló műanyag lapocskát az eb nyakörvére erősítve kell tartani és azt szükség esetén fel kell mutatni.

Nyíregyházán a kutyatartók közterületen pórázon és szájkosárral sétáltathatják kedvenceiket, de vannak kijelölt futtató helyek, ahol póráz nélkül szaladgálhatnak az állatok. A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosait törvény kötelezi arra, hogy a házikedvenceik után feltakarítsanak – tudtuk meg Dunavölgyi István Ebrendészeti megbízottól.

Tóth Péter két nagytestű kutyát tart nyíregyházi kertes otthonában. Szabadidejének nagy részét elveszi a kutyák gondozása, képzése, sétáltatása. Ám ahogyan ő fogalmaz: mindezt visszakapja kamatostul. Délután már a kapuban várja Argosz, a berni pásztor és Robin, az újfundlandi, s egész este a nyomában vannak.

Ragaszkodók, szeretetéhesek, társaságkedvelők. Egésznap szabadon a kertben vannak – szerencsére nem tesznek kárt –, de az esti séták elmaradhatatlanok. Ha valami folytán pár percet késik az indulás, már türelmetlenül rohangásznak a gazdi körül.

– Szükségük van az állandó mozgásra – mondja Tóth Péter. – Márcsak a koruk miatt is, még nincsenek két évesek. S amint meglátják a pórázt, nem lehet velük bírni. Mint az őrültek, a kaputól a házig és vissza.

8 tipp, és jó gazdi leszel

1. Légy falkavezér. Minden konfliktusból te kerülj ki gyõztesen.
2. Ne engedd felugrálni. Ha velünk nem megy, az idegennel sem próbálkozik.
3. Ne fogadd el természetesnek furcsa viselkedését.
4. Vidd el kutyaiskolába, csak hasznára válik.
5. Ne imádd, de ne is zsarnokoskodj fölötte.
6. Szánjon energiát jelrendszerének megtanulására.
7. Tartson a forgalmas utaktól, autóktól. Jó módszer: autós ismerõsével beszélje meg, kutyasétáltatás közben hajtson el önök mellett, és az ablakon kihajolva csapjon rá újsággal. Nem szép dolog, de életet menthet.
8. Szoktassa le arról, hogy ajtó- vagy kapunyitásra fülig érõ szájjal menjen világgá.

Nem kell messzire mennünk, a közelünkben található egy üres, műveletlen terület. Kedvükre futkározhatnak, kergetőzhetnek. Olykor négy-öt kutyatulajdonos is összejön, a kutyáknak az az igazi kánaán. Az egyik nekiindul, követi a többi. Játszanak, ugrálnak, kicsit pihennek, erőt gyűjtenek, aztán ismét a futkározásé a főszerep. Mi pedig megbeszéljük mivel etetjük a kutyáinkat, milyen vitamint kell nekik adni, szóval hasznos dolgokról értekezünk.

Tetszik, nem tetszik, a kutyában a falkaösztön uralkodik, annak ellenére, hogy megszelídült, vagyis az ember leghűségesebb társa lett immár százezer éve. Csak a falkavezér most nem a legerősebb eb, hanem a gazda.

– Nálunk én vagyok a falkavezér – folytatja Tóth Péter. – Ha ezt nem érzik, megpróbálják átvenni a kormányrudat. Ez egész apróságokon látszik. Mindig a kutyák előtt eszünk, de sohasem kapnak a mi ételünkből. A vadon élő állatoknál mindig a falkavezér ehet először a zsákmányból, ő kapja a legjobb falatokat.

Vannak ismerősök, ahol fordítva van. Először a kutya kap enni, vagy mindig dobnak nekik egy-egy falatot. Arra is figyelünk, hogy mi menjünk ki először az ajtón. Kölyökkorukban ránk ugráltak. Könyörtelenül lesöpörtük magunkról, nem foglalkoztunk velük. Rövid idő után abbahagyták. A játékot is mi fejezzük be. Nálunk nem kérdés, ki az úr a háznál.

– Sipos Béla –További hírek a Magyarország kategóriából