Kutyánkkal, kutyahidegben

Kutyánkkal, kutyahidegben
Fura a kutyákon a kis ruhácska, de nagyon is hasznos a kutyahidegben: ezt a következtetést vonjuk le Gulya Angéla állatorvos szavaiból.

Ő határozottan ajánlja, hogy öltöztessük fel főleg a rövid szőrű, szobában tartott kutyánkat, ha sétálni visszük. Ha jóval mínusz alá süllyed a hőmérő higanyszála, akkor tegyünk rövidebb sétát a szokásosnál. Akár kutyacipőt is adhatunk az ebre, bár ez már tényleg nagyon extra.

– A pracliját érdemes séta előtt zsíros, esetleg körömvirágkenőccsel bekenni, hogy ne marja ki a só – ajánlja még. Mint ahogy azt is, hogy ha hazaértünk, töröljük át a lábait.

A kint tartott kutyát is beengedhetjük a hideg napokon az előszobába, a pincébe. Ha mégis a kutyaház mellett döntünk, fedjük a bejáratát pokróccal, takaróval.

Több szalma az ólba

Sok kutya dobálja ki ugyanis, amit beraknak az ólba – magyarázza az állatorvos, miért szükséges a pokróc. – Ha megtűri, tegyünk alá rossz paplant, esetleg több szalmát alomként.

Hőszigetelő anyaggal szigetelhetjük a házikó falát is.

Gulya Angéla fontosnak tartja, hogy ezekben a napokban többször, napi 4-5 alkalommal adjunk vizet a kint tartott ebnek. A víz ugyanis hamar befagy, így szomjas maradhat az állatunk. (Kérdéses, engedjük-e a kutyát havat enni. Sok állatorvos nem ajánlja a torokgyulladás veszélye miatt. Angéla szerint ha naponta csak egyszer tud kimenni mondjuk a telken tartott kutyához a tulaj, a hó is jobb az ebnek, mint a szomjazás.) A hideg időben kedveskedjünk kedvencünknek meleg étellel is. Minden kutyának jólesik a langyos, meleg leves ezekben a napokban.

HM