Kutatóegyetemi reményekkel

Kutatóegyetemi reményekkel
Debrecen – Dr. Fábián Istvánt választotta rektornak a következő három évre a Debreceni Egyetem szenátusa. A professzort – aki július 1-jén veszi át a tisztséget dr. Fésüs Lászlótól – szerkesztőségünk vendégeként kérdeztük, egyebek közt a kezdeti lépéseiről.

HAON: Milyen új helyzetet teremthet az egyetem számára a kormányváltás?

Dr. Fábián István: A nagy kérdés az: milyen lesz az új kormány oktatáspolitikája. Ideértve a közoktatást is, hiszen onnan érkezik a hallgatói utánpótlás. Az sem titok, hogy bizonyos területeken javítani kellene a jelentkezők felkészültségét, és ez azon múlik, mennyire sikerül az alap- és középfokú, valamint közismereti képzést megerősíteni. Ami új lehetőségeket nyit, az a kutatóegyetemi cím elnyerése.

Ez a kérdéskör, úgy tudom, azon kevés területeknek az egyike, amiben egyetértés van a nagypolitikában, azaz ki kell emelni a felsőoktatási intézmények közül azokat az egyetemeket, amelyeken magas színvonalon folyik az oktatás-kutatás. Egy teljesen helyi vonatkozás: a mai, sok bizonytalanságot hordozó helyzetben arra számíthatunk, hogy a városvezetés nem fog gyökeresen átalakulni, s így az együttműködés sikeresen folytatódhat.

HAON: Hivatalba lépésekor melyek lesznek majd a legsürgetőbb intézkedései?

Dr. Fábián István: Megválasztásomkor sok arra vonatkozó kérdést kaptam a sajtó munkatársaitól, hogy lesznek-e gyökeres változások. A válaszom: miért lennének, egy stabil, jól gazdálkodó egyetemen? Folyamatos fejlődés lesz; a mindennapi munka folyik tovább úgy, ahogy eddig.

Ahol nagy változás várható: ha minden igaz, pénteken (április 16-án, azaz még ezen a héten) kihirdetik a kutatóegyetemi pályázatok nyerteseit, s csaknem biztosra vehető, hogy a Debreceni Egyetem ott lesz köztük. Ez azt jelenti, hogy kapunk egy olyan erkölcsi, s remélhetően anyagi támogatást is, amely pontosan annak a minőségi programnak az előrevitelét eredményezheti, amelyet mindig is szem előtt tartottunk.

Új, célzott források megnyílására számítunk a kutatóegyetemi státusz elnyerése után, ami fontos a fejlesztések szempontjából, hiszen pusztán a normatíva nem elegendő a magas kutatói színvonal fenntartásához, további fejlesztéséhez.

Az ehhez kapcsolódó feladatok nyilván az első helyen szerepelnek majd a hivatalba lépésem után. Emellett, világosan látszik, hogy élesedik a verseny a hallgatókért. Nehéz most megmondani hány hallgatónk lesz, de az első helyes jelentkezéseket tekintve jól teljesített az egyetemünk, s a mesterképzéseinkre is sokan jelentkeztek. Ebben a versenyben folyamatosan ott kell lennünk és oda kell figyelnünk.

A többi feladat a napi rutinból fakad, például fontos lesz majd az oktatási programok áttekintése, illetve a stabil gazdálkodással kapcsolatos teendők folytatása.

HAON: Mit ér egy diploma a Debreceni Egyetem pecsétjével? Mit tehet az intézmény annak érdekében, hogy minél értékesebb legyen az általa kiadott oklevél?

Dr. Fábián István: Egy egyetemet sok minden tesz azzá, ami. Az egyik legfontosabb az oktatói kar minősége. Ezt lehet tudatosan építeni – vagy pedig a szerencsére hagyatkozva várni, hogy jól alakulnak a dolgok. Korábban, mondhatni, spontán módon alakultak ki tudományos műhelyek, amelyek folyamatosan neveltek ki elkötelezett oktatókat.

De vannak újabb területek, ahol nekünk kell ösztönöznünk az oktatói kar fejlesztését, s akadnak olyan területek is, ahol kívülről kell hozni oktatókat. Ez utóbbi gyakran a legnehezebb – viszont önerősítő folyamat, mert a színvonalas tudományos teljesítmény, a jó emberi környezet, ha híre megy, újabb kiváló oktatókat vonz. Debrecenben ilyen például az élettudományi vonal: ezen a területen igen nagy szakmai potenciál jött létre az évek során.

A kiváló oktatók idehozásában korlátozott a mozgástere a rektori vezetésnek, s nem is elsősorban összegyetemi szinten lehet megoldani e problémát, hiszen főként az adott műhelyben, kutatócsoportban, tanszéken ismerik a szóba jöhető kutatókat – s a konkrét személy ismeretében már el lehet kezdeni munkálkodni. Az Akadémiának is volt programja erre a célra, s az EU is hirdet hazatelepülési pályázatot.

– Szabó Katalin –