Küszöbön áll az e-mezőgazdaság

Betört a technika az agráriumba Fotó: ÉKN
Betört a technika az agráriumba Fotó: ÉKN - © Fotó: ÉKN
Budapest – Ma már jól megfér egymás mellett az informatika és a gumicsizma hazánkban is.

A Magro.hu mezőgazdasági piacér azzal a céllal indult el, hogy a mindennapok részévé tegye az internethasználatot a magyar agráriumban. Bővítse a gazdák digitális ismereteit és népszerűsítse az internetes marketinget és kereskedelmet.

Jönnek a drónok

Egy 2012-ben elvégzett felmérése azt mutatta, hogy a gazdák és gazdaságok többsége hozzáfér a világhálóhoz és valamilyen gyakorisággal használja is azt. Igaz, nem feltétlenül üzleti célokra. Mára a mezőgazdasági szereplők háromnegyede asztali számítógéppel, fele hordozható számítógéppel rendelkezik, minden másodiknak van okostelefonja és minden hatodiknak táblagépe. Ráadásul nem csak birtokolják, használják is ezeket. Háromnegyedük rendszeresen és gyakran használja az online agrárportálokat és a piacteret. És ez nem minden. Egyre több a szenzor, GPS és ipari kamera a mezőgazdasági járművekben és földeken. A jelen vagy még inkább a közeljövő a precíziós mezőgazdaságé, amikor a bitek adnak tanácsot abban, milyen tápanyag hiányzik a földből vagy mikor kell azt öntözni. És megjelentek a pilóta nélküli légi járművek, a drónok is.

A gép előtt ülve

A portál év elején Gazdag Gazda Webkonferencia-sorozatot is indított, amely újszerű kezdeményezés az iparágban. A gazdálkodók ugyanis a számítógépük előtt ülve egy videószobában tartózkodva, hasznos ismereteket kapnak a világháló üzleti célú felhasználásának lehetőségeiről, az aktuális agrárpályázatokról és más praktikus témákról. Bár erről kevés hír lát napvilágot, az interneten már mezőgazdasági árukat is lehet adni-venni.

HBN
hirdetés