Küszöbön a parlagfűszezon!

Küszöbön a parlagfűszezon!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az erre érzékenyeknek már a tünetek megjelenése előtt ajánlott a gyógyszereket alkalmazni.

Magyarország lakosságának körülbelül húsz százaléka érzékeny a parlagfűre. – Az elmúlt húsz-huszonöt év tapasztalatai azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszezonja július utolsó és augusztus első hetében kezdődik, a csúcskoncentráció pedig augusztus harmadik hetére tehető. A parlagfű allergiások vegyék komolyan ezt az időszakot és még a szezon előtt kezdjék el a gyógyszeres kezelést – mondta dr. Brugós László, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinika főorvosa. A pollenszezon hat-nyolc hétig tart, általában október elejéig, az első dér illetve fagy megjelenéséig.

A napos, szeles idő ronthat

Mint Brugós László kifejtette, a parlagfű virágpor kibocsátásának időszaka változó, az időjárás nagymértékben befolyásolja, a meleg és a napsütés kedvez a folyamatnak. Mivel a pollenjét a szél viszi, a szezonban nagyobb koncentrációban jelenik meg a levegőben, ilyenkor a tünetek felerősödnek. A pollenallergiások jellemzően a náthához hasonló tüneteket tapasztalhatnak, úgy mint orrdugulás, vízszerű orrfolyás, tüsszögés, könnyezés és szemviszketés. Emiatt szénanáthának is nevezik az allergiás panaszokat. A tünetek fellépésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, az allergia könnyen kimutatható bőrpróbával. Az allergiás reakciók antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel kezelhetők. Szerencsére ma már változtak ezek a gyógyszerek a korábbiakhoz képest, így kevésbé lép fel álmosító mellékhatás.

Tartós siker

A tüneti terápián kívül létezik egy úgynevezett specifikus immunterápia is – említette a főorvos. Ennek a gyógykezelésnek azért van különös jelentősége, mert a tüneteken kívül, az azokat kiváltó okokra is hatással van. Ez az eljárás segíthet a betegnek abban, hogy szervezete apránként hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, ugyanis megváltozik a szervezet reakciója a pollenekkel szemben – toleránssá válik. A beteg immunrendszere megtanulja elviselni ezt az allergént, továbbá meggátolja abban, hogy újabb dolgokra is allergiássá váljon. Ennek a gyógyszernek már nincsenek kemény mellékhatásai, nyelv alá lehet csepegtetni és a vizsgálatok szerint a terápiával sokévi tünetmentességet lehet elérni.

Figyelni az étkezésre

Említést kell tenni a kereszt­allergia jelenségéről is – folytatta a szakember. A pollenszezon ideje alatt érdemes néhány élelmiszert elkerülni, ugyanis a keresztreakciót okozó anyagok hasonló szerkezetűek az allergiát kiváltókkal, ezért képesek ugyanazt a reakciót kiváltani, mint ez eredeti anyag. A szervezet nem tud különbséget tenni ezek között, főleg akkor nem, ha már kialakult egyfajta érzékenység. A parlagfű allergiások így lehetőleg kerüljék azokat az ételeket, amik úgynevezett orális szindrómát, azaz szájüregi viszketést idéznek elő. Ezek leginkább a dinnye és a banán, de ajánlatos mellőzni az almát, uborkát, cukkinit, zellert és napraforgót is.

HBN–Vass Kata