Sport

2019.01.09. 10:56

Hozzuk magunkat formába!

Debrecen - A személyi edző szerint nagyon fontos, hogy örömet okozzon a mozgás, és élvezzük az életmódváltást.

Debrecen - A személyi edző szerint nagyon fontos, hogy örömet okozzon a mozgás, és élvezzük az életmódváltást.

Bizonyára sokan vélik úgy, ha a tükörbe néznek, hogy kissé „túltolták” az ünnepek alatt az evést, és ennek szemmel látható jelei vannak zsírpárnák formájában. Valójában lehet, hogy ez már hosszú évek mozgásszegény életmódjának a következménye. Azonban a január mindig az újrakezdés hónapja, hogy aztán a többség pár hét után visszatérjen a korábbi rossz szokásaihoz.

Lássuk, mit javasol a személyi edző azoknak, akik szeretnének jobb formába kerülni!

– Mindenképpen kezdjen el mozogni, aki szebb alakot és jobb egészséget szeretne – nyilatkozta Szilágyi Ildikó, a debreceni Cutler Team tagja. – Aki eddig egyáltalán nem sportolt, annak heti három alkalmat minimum ajánlok, azzal már szép eredményt lehet elérni. Kardiojellegű mozgásról beszélek, és kezdetben nem kell túl hosszú ideig csinálni, azt kell fokozatosan emelni. Igény szerint lehet sétálni, kocogni, biciklizni vagy elliptikus trénert használni. A lényeg: mindezt úgy műveljük, hogy jólessen. Nem kell beleszakadni, csak érezzük az örömét, hogy ma már valamit csináltunk. Mindennap egy picit emeljük az adagot, s akkor nem lesz megterhelő. Az említett mozgásformák mellé nagyon javasolt a súlyzós edzés, de ahhoz kérje szakember segítségét egy kezdő!

Nem kell félni a túlizmosodástól, ez nem megy egyik napról a másikra! Azonban ha idővel „elolvasztjuk” a zsírt, a súlyzózástól nagyon szép tónusok tűnnek elő”

– magyarázta a sportoló, aki figyelmeztetett a helyes táplálkozás fontosságára is.

Hangsúlyos a táplálkozás

– Keressünk meg egy olyan szakembert, aki tanácsot tud adni ezen a téren, hiszen az evésen is változtatnunk kell, hogy minél előbb sikerüljön a várt formálódás. A jó szénhidrátok bevitelét nem lehet elégszer hangsúlyozni, értem ezalatt a rizst, a zabot, az édesburgonyát vagy a bulgurt. Helyezzük előtérérbe a zöldségeket a rosttartalmuk miatt, illetve a szárnyasokat és a halakat, mellőzzük a kenyeret, a tésztát, a krumplit és a cukros ételeket, italokat! Sokszor együnk kevesebbet; ha éhezik a test, akkor elkezd raktározni, és nem indul meg a zsírvesztés. Ha rendszeresen tápanyagot kap a test, nem fog tartalékolni. Vizet igyunk üdítők helyett, a megfelelő folyadékbevitel segít a fogyásban, úgyhogy 20 kilogrammonként mindenkinek meg kellene innia egy liter vizet. Nagy vonalakban így lehet elmondani, mi az, ami már segíteni fog a formálódásban – szögezte le Ildikó.

A szakember szerint nem kell félnünk az izomláztól, mert az a mozgás természetes velejárója. – Ha valaki elkezdi a sportot, és úgy edz, hogy jólesik, még az is fájni fog másnap. Ezen túl kell esni. Csak mértékkel vessük bele magunkat a sportolásba, fokozatosan haladjunk előre, s akkor sikerélményünk lesz – folytatta Ildikó, aki szerint az, hogy tudunk-e időt szakítani a rendszeres mozgásra, csak elhatározás kérdése. – Év elején mindig többen felbuzdulnak, és azt vettem észre, hogy aki személyi edzővel kezd hozzá, nagy százalékban ott marad hosszabb távon is a teremben. Egy jó szakember képes húzni magával a sportolni vágyó vendégét.

TN


[related-post post_id="4014790"]

[related-post post_id="4049938"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!