Kürtős, töltött s mézes is lesz a vigasságban

Julcsa és Schneider Jankó is a buliba hív
Julcsa és Schneider Jankó is a buliba hív - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Látványos programokkal és gasztrokínálattal zajlik a maskarádé.

„Preventív” jelleggel tartják meg a télűző maskarádét a jövő héten, február 6–10-ig a cívisvárosban; ha már eddig nem igazán volt hó, ezután se legyen! – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, csütörtökön a Vojtina Bábszínházban.

A télűző, tavaszváró népi hagyományok szerte az országban megtalálhatók voltak különböző formában, ennek továbbélése a debreceni program – emlékeztetett Komolay Szabolcs alpolgármester. Mint elmondta, összefogással valósul meg a 17. Debreceni Maskarádé, a Főnix Rendezvényszervező Kft. és a Vojtina Bábszínház mellé a Modem is csatlakozik.

Havonta egy nagyrendezvény

A város kulturális negyede ismét megmozdult, hogy teret adjon egy múltból eredő szokás felelevenítésének, élményt nyújtson a közönségnek, emellett közösséget formáljon, és erősítse Debrecen turisztikai vonzerejét is”

– hangsúlyozta. Hozzátette: a Maskarádé a januári Dalidót követi abban a törekvésben, hogy a cívisvárosban minden hónapban legyen egy nagyrendezvény.

ms1

Fotó: Derencsényi István

A fő esemény a szombati maskarás felvonulás, majd Konc Király és Cibere Vajda küzdelme lesz; e játékok a napokban elhunyt Ujváry Zoltán professzor néprajzi gyűjtése alapján készültek, ezért a programmal az ő emléke előtt is tisztelgünk – mondta el a sajtótájékoztatón Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója.

Konc Király Cibere Vajda ellen

Szombaton 10 órától kezdve a Kossuth téri színpadon kiváló megyei népzenei társulatok lépnek fel. 16 órától pedig egy színes, látványos maskarás felvonulást követően a Nagytemplom előtt megküzd egymással a bőséget képviselő Konc Király és a böjti időszakot megjelenítő Cibere Vajda, hogy utóbbi győzelmével „ráforduljunk” a tavaszra – ismertette Asbóth Anikó.

Második éve a megyei vásárszövetség is csatlakozott a programhoz, hogy „fesztiválosítsa” azt. Ezúttal 15 településről, köztük a határon túlról is érkeznek kézművesek portékáikkal”

– mondta el Hercz Vilmos, a Főnix Rendezvényszervező Kft. kulturális menedzsere. – Tavaly a kolbász volt „étlapon”, idén pedig a kalács köré szerveződik a maskarádé gasztrokulturális része.

Búzától a kenyérig

Kürtős, mézes, foszlós vagy töltött kalácsot egyaránt kóstolni lehet majd. Emellett sokféle kézművesportéka, húsáru, bor, torma is megjelenik. Lesz egy mozgó malom, aminek segítségével a búzától a kenyérig tartó utat mutatják be a gyerekeknek.

– Azzal, hogy a gazdák 50 kilométeres körzetből hozzák termékeiket, a környezettudatosságra is igyekszünk felhívni a figyelmet – tette hozzá Hercz Vilmos.

HBN–SzT