Külvárosi szesztilalom?

Külvárosi szesztilalom?
Debrecen – A belvárosig kell „zarándokolnia” azoknak akik szeretnének meginni egy hűsítő sört este tíz után, és voltak olyan figyelmetlenek, hogy nem töltötték fel a hűtőt.  SZESZTILALOM: a rendelet szövege [.pdf – 65KB]

Egy, a lakosság nyugalmának megóvását célzó rendelet szerint ugyanis a non-stop boltok és az egyetlen éjjel-nappali hipermarket sem árusíthat alkoholt este 10 és reggel 6 óra között július 1-jétől.

Sőt, a külvárosi vendéglátóipari egységek – kivéve a szállodákhoz és benzinkutakhoz tartozókat, illetve a melegkonyhás vendéglátóhelyeket – szintén csak este tízig tarthatják nyitva kapuikat.

A non-stopok választhatnak: vagy vállalják, hogy nem árusítanak alkoholt a tiltott időszakban, vagy bezárnak.
– Szerintem ezzel nem javítanak a közbiztonságon és nem lesz kevesebb a csendháborító sem – véleményezte az új rendeletet az egyik, neve elhallgatását kérő nonstop tulajdonosa.

 – Inkább a közterületeken alkoholt fogyasztókat kellene büntetni, nem a boltokat. Egyébként pedig, aki akarja, az megveheti az alkoholt még este tíz előtt, és mivel a kocsmák sem lesznek már nyitva a külvárosban, így biztosan a közterületeken fogják elfogyasztani.

Biztosan sorban állás lesz reggel és este is, de emellett forgalomkiesésre is számítok – folytatta.

A városban több mint félszáz vendéglátó egységnek még választási lehetősége sincs. Ha nem alakítják át üzletüket melegkonyhássá – ami jelentős ráfordítást és helyet igényel, az engedélyekről már nem is beszélve – , akkor akár az eddiginél négy órával hamarabb zárniuk kell. Így nemcsak az esti, de a reggeli forgalmuk jelentős részét is elveszítik.

A szabályozás viszont meghatároz egy védett területet.


A belvárosban, az egyetemvárosban, a Péterfia utcától a Simonyi útig terjedő szakaszon és a Kassai úti Campuson a hagyományok és a turizmus miatt egyelőre nem lép életbe a rendelet, de a tapasztalatok alapján szeptemberben itt is szigorítások lehetnek.
– Miért nem olyan helyeken vezetik be a korlátozást, amire lakossági panasz van? – reagált Berényi Tibor, az egyik Csapó utcai tízemeletes ház alatt üzemelő söröző alkalmazottja a hírre, amely éppen kívül esik a „bűvös határon”. Most még hajnal kettőig nyitva tartó vendéglátóhely egy hónapon belül négy órával kevesebb „üzemeléssel” számolhat, ami nemcsak kevesebb munkaórát, hanem kevesebb bevételt is jelent.

Ezt valahol kompenzálnia kell a tulajdonosnak, vagy a béren, vagy az áron, vagy a munkaerő számán…

– F. Á. –

 

A rendelet tartalmából:
  „A rendelet célja az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával, a hangosító berendezések használatára, a hangosítást igénylõ közterületi rendezvények megtartására vonatkozó feltételek meghatározásával a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai (22 – 06 órák közötti) pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása.”


Május: 41 feljelentés

A rendõrségnek hetente többször
kell intézkedni ittas, ezáltal gyakran hangos, nem ritkán agresszív, garázda,
másokban megbotránkozást keltõ fiatalok miatt – mondta el érdeklõdésünkre
Szõke Bernadett, a debreceni rendõrkapitányság sajtóreferense.

A hadnagy tájékoztatása szerint a Tócóskerttõl a Batthyiány, az Újkerttõl
a Bethlen utcáig, mindenütt küszködnek efféle gondokkal a lakók.

A debreceni rendõrök ez évben eddig 99 személyt összesen 760 ezer forintra
bírságoltak meg szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának
megszegése miatt, illetve emellett 196 szabálysértési feljelentést tettek
(csak a múlt hónapban 41-et). A mentõk naponta átlagosan 3-5 részeget
látnak el a megyeszékhelyen, bár a hónap eleji „fizetési napokon” ez a
szám megugrik.

Fiatalok, középkorúak, idõsek egyaránt elvétik a mértéket, és azt sem
lehet igazán „belõni”, hogy mely napszakban kell a legtöbb ittas emberhez
kimenni.

Előzmények:

Július elsejétől nem lehet alkoholt árulni éjszaka

Nem árusíthatnak alkoholt július 1-jétől az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben este 10 órától reggel 6-ig.

Alkoholtilalom Debrecenben: mi a véleménye?

Nem hiszem, hogy a rendelet eléri a kívánt célt. A legtöbb fiatal már korábban megveszi az italt, „csak” randalírozni kezdenek később, mikor hat az alkohol.” Íme egy debreceni véleménye. Ön mit gondol a szesztilalomról?