Kultúrpiknik és pajtakoncertek a Kiscsőszi Pajtafesztiválon

Veszprém, 2012. július 11., szerda (MTI) – A magyar népzene és néptánc áll a csütörtökön kezdődő VIII. Kiscsőszi Pajtafesztivál középpontjában, a négynapos eseménysorozaton a koncertek mellett kiállítás is nyílik és vidékfejlesztési tanácskozást is tartanak a Veszprém megyei faluban.

 

Kovács Norbert ötletgazda az MTI-nek elmondta: a programsorozat csütörtökön este a faluházban berendezett kiállítás megnyitójával veszi kezdetét, amelyen a népi hangszerek és kézműves remekek mellett a Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület kalotaszegi cifraszobáját is bemutatják. Ezt követi az első pajtakoncert: a Múzeumpajtában fellép a Dűvő zenekar. Pénteken a néptánctábor résztvevőinek bemutatóját láthatja a közönség, emellett több helyszínen tartanak koncerteket a nap folyamán.

A népzenei események sorozatát táncgálákkal színesítik, a hazai táncegyüttesek mellett több határon túli hagyományőrző társulat is fellép a Veszprém megyei faluban. A főszervező a külföldi néptáncos vendégek közül kiemelte a montreali Bokréta Táncegyüttes, a bécsi magyar Délibáb Néptáncegyüttes műsorát, de vajdasági és erdélyi társulatok is fellépnek Kiscsőszön.

Július 14-én tartják a Kultúrpiknik elnevezésű vidékfejlesztési tanácskozást, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat partnerségével megszervezett eseményre közéleti szereplőket, szakpolitikusokat és művészeket várnak. “A kulturális pikniken szeretnénk példát mutatni arra, hogy egy ilyen világtól elzárt kistelepülés a néphagyomány ápolásával és a vidékfejlesztéssel fel tud emelkedni és előre tud jutni” – fogalmazott Kovács Norbert, hozzátéve, hogy a zenekarok a fellépéseikhez a lehető legkevesebb technikát és hangosítást alkalmazzák, a lényeg, hogy a zene a saját valóságában szólaljon meg, és “ölelje körül” a közönséget.

Délelőttönként a százlelkes településen a helyi termelők kínálják a portékáikat, lesz te- és gyógyteakóstolás, emellett Magyar Népi Olimpia címmel a helyi régies munkák játékos versenyét is megrendezik. A program vasárnap a Fláre Beás Zenekar koncertjével zárul Kiscsőszön.

 

 

hvk \ brr \ kpt

 

MTI