Kulturált véleményütköztetés

DEbate angol nyelvű vitaverseny.
DEbate angol nyelvű vitaverseny. - © Fotó: Debreceni Egyetem
Debrecen – Idén is megrendezték a Debreceni Egyetem angol nyelvű vitaversenyét, a „DEbate”-ot.

Tavaly csak nézőként, idén viszont már versenyzőként vehettem részt az egyetem szervezte programon. A középiskolások közkedvelt megmérettetése, a disputa megtanít arra, hogy önmagad nézeteit megformálva, de ismerve a másik oldal gondolkodását és érveit is, merj kiállni a véleményedért. Ez egy kulturált módja annak, hogy megtanuljunk helyesen vitatkozni, meggyőzni másokat saját igazunkról, szélesebb látókört kialakítani. A versenyen nemcsak az angol nyelvet, hanem a helyes érvelést is gyakorolhatták a résztvevők.

Előbb írásban

Az első fordulóban a regisztrációt követően válogató következett, ahol a háromfős csapatok a Brexitről fejthették ki saját véleményüket, ezután a megfelelőnek ítélt esszék írói az elődöntőbe kerültek.
Novemberben három helyszínen, a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban és a miskolci Avasi Gimnáziumban mérethették meg magukat a tanulók. Itt már nemcsak a tudást, hanem a megfelelő előadásmódot, az érvek minőségét és az angol nyelv helyes használatát is figyelték a bírák. Ebben a fordulóban az asszimiláció és a multikulturalizmus témába nyerhettek bővebb bepillantást a vitázó csapatok.

Alapjövedelem feltétel nélkül?

Az elődöntőkben legjobban teljesítő tíz csapat a Debreceni Egyetemen mérhette össze tudását. Itt a cél az ellenfél és a bírák meggyőzése volt. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését egyszer támogatni, egyszer pedig ellenezni kellett. A mindent eldöntő végső összecsapás a Debreceni Ady Endre Gimnázium VelőSérv csapata és a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Forty-two csapata (Babinszki Dorottya, Kálmán Illés, Moravecz Kata) között zajlott. A versenyzők lehengerlő előadásmódja éppúgy elvarázsolta a bírókat, mint érveik fontossága.

A nézők feszülten várták az eredményeket. Soraikban ott ültek a versenyzők iskolatársai és tanáraik is, reménykedve a győzelemben. Az ítészek végül az állító csapat mellett döntöttek, így győzött az Ady csoportja: Atyi Ádám, Nagy Attila és Volosinovszki Bence. Felkészítő tanáruk, Belinszky Péter arcán büszkeség látszott. A másik két adys „trió” is jól szerepelt: a Strategic Reserve tagjai, Turcsán Balázs, Csáki Lilla és Horváth Máté a negyedik, míg a Terdik Krisztina, Kálmán Levente és Oláh Rebeka összeállításban vetélkedő Ady3 a hatodik helyet tudta megszerezni. A bírók között foglaltak helyet az Amerikai Nagykövetség tagjai és a Debreceni Egyetem angol anyanyelvű irodalomprofesszora is.

A szponzoroknak köszönhetően a versenyzők értékes könyvjutalmakkal térhettek haza, a nyertesek pedig ingyenes nyelvvizsgázási lehetőséget is kaptak, valamint belépőt a Campus Fesztiválra.

A verseny során körbejárt témák – a Brexit kérdése, a feltétel nélküli alapjövedelem vagy éppen az asszimiláció – olyan háttértudást biztosítanak a vitázóknak, amire bátran támaszkodhatnak az életben, legyen szó egy kis nézeteltérésről vagy akár egy egész ország életét eldöntő fontos kérdésről.

– Oláh Rebeka 9. C, Debreceni Ady Endre Gimnázium –