Kulturális örökség a digitális korban

Akt.:
Kulturális örökség a digitális korban
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Közösen rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem május 28-29-én Debrecenben.

A nemzetek kulturális örökségének a digitális korban való megjelenésével és sorsával kapcsolatos kétnapos tudományos tanácskozást rendezett a két testvérintézmény, melyen a kutatók az interneten elérhető nyelvészeti adatbázisok, a kulturális turizmus és a múzeumok, levéltárak, könyvtárak digitális térben való reprezentációját, az internet kulturális emlékezethelyekre gyakorolt hatását egyaránt érintették.

– Az emlékezethely-kutatás évek óta több tudományterület együttes bevonásával folyik a Debreceni Egyetemen. Nemcsak a kulturális örökségünk megőrzését tekintjük feladatunknak, hanem az átadását is – fogalmazott a megnyitón Bartha Elek rektorhelyettes.

– A kutatott téma nagyon aktuális, egészen más szerepük van a múzeumoknak, könyvtáraknak, archívumoknak a digitális korszakban. Az internet egy kiaknázható plusz potenciált jelent minden intézménynek, ezt a bölcsésztudományoknak sem lehet reflexiók nélkül hagyni – utalt a konferencia célkitűzéseire Takács Miklós, a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet adjunktusa.

A kétnapos debreceni workshop előadásaiból, tanulságaiból a szervezők összefoglaló kötet megjelentetését is tervezik.

– unideb.hu –
hirdetés