Kulturális célponttá tennék Debrecent

Hernádi Judit és Tenki Réka tavaly a Római vakáció című művel nevettetett az Orlai Produkciós Irodának köszönhetően a parkerdőben
Hernádi Judit és Tenki Réka tavaly a Római vakáció című művel nevettetett az Orlai Produkciós Irodának köszönhetően a parkerdőben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A megyei jogú városok közül tavaly Debrecenben nőtt a legnagyobb mértékben a vendégéjszakák száma – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester a Nagy­erdei Szabadtéri Színpad programjait beharangozó sajtótájékoztatón szerdán. Mint mondta, a városvezetés az infrastrukturális fejlesztésre és a színvonalas épületek, minőségi tartalommal való megtöltésére törekszik évek óta. Ennek köszönhetően több száz konferenciát, számos sporteseményt – köztük nemzetközieket – és országos érdeklődésre számot adó kulturális programot látott vendégül a város. A Nagyerdei Szabadtéri Színpad negyven előadásából három új bemutató lesz.

A 22. évadban a város zöld szívén „dobban” majd a Madách Színház művészei előadásában a Meseautó musical, amelynek ez lesz a hazai ősbemutatója. Az Egy fenékkel két lovat című komédia már 17 országban pirosított tenyereket és mélyített nevetőráncokat.

Carlo Godoni művének, a rock’n’rollosított feldolgozásra hazánkban az Orlai Produkciós Iroda kapta meg a jogot. Vezetője, Orlai Tibor szerdán úgy tájékoztatott: a Broadway új sikerdarabjának – a budapesti bemutatót követően – a cívisvárosban lesz az országos premierje. Mint mondta: megtiszteltetés, hogy a Debrecen kulturális életének része lehet a társulat. Az egyik legszeretettebb játszóhelyük, mert nyitottak, érdeklődők a nézők, így itt helyet kapnak a könnyen érthető, szórakoztató művek mellett a mívesebb, mélyebb darabok – fogalmazott. Szólt arról is, hogy augusztusban Hernádi Judit önálló esttel, egy gyönyörű önvallomással áll a fákkal ölelt színpadra.

A premierek sorában a Csokonai Nemzeti Színház új darabja is megjelent a színlapon. A Kőműves Kelemen rockballadát Mészáros Tibor rendezésében láthatják majd. A korábbi népszerűség okán, idén két nagyszínpadi gyerekprodukció ad lehetőséget a családok tartalmas közös időtöltésére: Gombóc Artúr karcsúsodási törekvéseinek történetét maga Csukás István írta meg a Játékszín számára. Kuriózum A dzsungel könyve című magyar musical bábszínpadi változata is, amelyet az egri Harlekin Bábszínház ad elő.

Folyók híján sodró programok

Az idei negyven előadás tovább erősít minket azon küldetésünk teljesítésében, hogy kulturális turisztikai célponttá váljon a város

– hangsúlyozta Bódor Edit, a szabadtéri színpad programjaiért három éve felelős Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Beszámolt arról, hogy a 2013-ban, a Tanítóképző Főiskola udvarán nyolcezren élvezték a Debreceni Nyári Színházi Estéket, míg tavaly tizenhatezren.

Kiemelkedő természeti kincsek híján a megyeszékhely a konferencia-, kultúra- és sportturizmusra építhet. A városvezetés célja évek óta az infrastruktúra fejlesztése, annak érdekében, hogy minőségi, közönségvonzó programokat tarthassanak itt. A cívisvárosba látogató turisták harminc százaléka külföldi. Erről Széles Diána beszélt a Krúdy Étteremben. Az alpolgármester elmondta: közel huszonhárom százalékos növekedést könyvelhetett el Debrecen a vendégéjszakák tekintetében. Ez pedig azt bizonyítja, hogy az ideérkezők több időt töltenek el, itt tartják őket a látnivalók, élményszerzési lehetőségek.

HBN–HABE