Külpiaci Értekezlet – Németh Lászlóné: nő a nukleáris energia szerepe

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A nukleáris energia Magyarország villamosenergia-ellátásának 60 százalékát adja majd 2030-ra, szemben a jelenlegi 40 százalékkal – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a külgazdasági szakdiplomaták részvételével évente megrendezett Külpiaci Értekezleten.

 

Németh Lászlóné közölte: a kormány a Paksi Atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkok megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) májusi közgyűlésén döntött arról, hogy a beruházás megvalósítására projekttársaságot hoz létre, amely a megalapításakor 100 százalékban az MVM Zrt. tulajdonában lesz – emlékeztetett.

A miniszter elmondta azt is, hogy létrejött egy kormánybizottság, amely vizsgálja az atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket, az új atomerőművi blokkok üzembe lépése várhatóan a 2025-2030 közötti időszakra esik.

Az atomerőmű bővítésével kapcsolatos tenderen bármely, nyomott vizes reaktort gyártó vállalat részt vehet, a beruházó a technológiai és gazdaságossági szempontok, valamint a nukleáris biztonsági követelmények teljesülését is vizsgálja – utalt rá a nemzeti fejlesztési miniszter.

Németh Lászlóné a gázpiacról elmondta, hogy Magyarország stratégiai célja a valódi gázpiaci versenyhelyzet megteremtése megfelelő infrastruktúra kiépítésével és alternatív forráslehetőségek felkutatásával.

Hozzáfűzte: a keletről érkező források bővítése mellett alapvető cél az észak-déli irányú gázszállítás lehetőségének megteremtése a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között.

A novemberben Magyarország által is aláírt Észak-Dél Energia Folyosó cselekvési terv a földgázprojektek közül a legfontosabb fejlesztések egyikeként nevezi meg a magyar-szlovák összeköttetést. A kormány az engedélyezési folyamatok felgyorsítása érdekében kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházást – hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Szólt arról is, hogy a 115 kilométer hosszú vezeték 2015-ig megépülhet, és a vezeték magyarországi szakasza 35 milliárd forintba kerül majd .Ebből 8 milliárd forint lehet az európai uniós támogatás.

“Nem tettünk le egy budapesti központú légitársaság alapításának gondolatáról. Több, erre irányuló tárgyalást folytatunk, abban a reményben, hogy sikerül olyan befektető partnereket találni, akiknek közreműködésével egy piaci alapon működő légitársaság tevékenysége elindítható ” – hangsúlyozta a miniszter.

Németh Lászlóné az uniós források felhasználásáról elmondta, hogy kormánydöntés született a Fejlesztési Kabinet felállításáról, a kormányzati döntések gyors előkészítése és érvényesítése érdekében, és felállítottak egy 50 milliárd forint összegű önerő alapot is.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a külpiaci értekezleten kiemelte, hogy az exportban növelni kell a feldolgozott élelmiszerek arányát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előadásához kapcsolódva ő is kiemelte, hogy a mezőgazdaságban is keleti nyitásra van szükség, így növelni kell az exportot a Független Államok Közösségének országaiba, az arab világba, Kínába és a Távol-Keletre.

Minden viszonylatban más-más külkapcsolati hagyományokkal rendelkezik Magyarország, de mindegyikben van még fejlődési potenciál és előrelépési lehetőség – tette hozzá.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a külpiaci jelenlétet apró lépésekkel kell felépíteni, különösen fontos megjelenni a különböző szakvásárokon, kiállításokon.

Oroszországgal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak aktív agrárdiplomáciával ki kell juttatnia az ottani piacon szükséges élelmiszereket, emellett technológia- és tudásexportra is lehet igény.

A helyettes államtitkár szerint a keleti nyitás egyik stratégiai eleme Kína, amely immár a világ legnagyobb élelmiszeripari szereplője, megelőzve az Egyesült Államokat. Kínában mezőgazdasági és feldolgozott élelmiszeripari termékekkel lehetne megjelenni, ugyanakkor figyelni kell a komoly élelmiszer-behozatali előírásokra. Hozzátette, hogy a hústermékek kivitelében is komoly potenciál van a távol-keleti piacokon.

 

 

gkj \ gtb \ egr \ bpt

 

MTI

Címkék: