Különleges kirándulással emlékeztek a forradalomra a povolnysok

Ady emlékei nyomában
Ady emlékei nyomában - © Fotó: Magánarchívum
Tasnád – A Rákóczi Szövetség által támogatott, október 23-i diákutaztatási pályázat nyerteseként a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája október 21-én a romániai Tasnádon ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Első állomásuk Nyírábrány volt, ahol az 1827-ben épült Eördögh-kastélynál helyeztek el koszorút (a névadójuk, Povolny Ferenc tervezte a teraszt tartó kocsiátjárót). Jövőbeli terveik között szerepel, hogy hagyományteremtő módon minden tavasszal (április 22-én) Povolny Ferenc születésnapján koszorúzással fognak emlékezni.

Élő irodalomórán

A következő úti cél Nagykároly volt, ahol az impozáns Károlyi-kastélyban és gyönyörű angolparkjában sétálhattak. Magyar nyelvű szépirodalmi könyveket vittek ajándékba. A Tasnád felé vezető út utolsó állomása az egykoron Érmindszent, ma Ady Endre település volt, ahol felkeresték a költő nádfedeles szülőházát, és az Ady-család későbbi lakóházát. Ezek emlékmúzeumként működnek, számos néprajzi értéket őrizve.

Hamarosan megérkeztek Tasnádra, a partneriskolába, a Technológiai Líceumba.

Már a bejáratnál csodálatos élményben volt részünk, hiszen az „Isten hozott!” köszöntés betűit tartották a tanulók magyar és román nyelven. Ruff Zsófia Igazgatónő köszöntő sorai után vendégül láttak bennünket, majd a két iskola bemutatkozó prezentációja következett. A közös ismerkedés után körbejártuk az iskolát. Ezután került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készült ünnepi műsor megtekintésére. Igazgatónő nyitó ünnepi megemlékezésében kifejezte örömét, hogy a két iskola tanulói és tanárai ilyen jeles történelmi eseményt együtt ünnepelnek. Iskolánkból Leppné Benke Ilona tanárnő mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy 1956. október 23. olyan, mint a betlehemi csillag, amely kigyúlt az istálló felett, ahol a kisded született. Szellemi öröksége világítson most is minden magyar szívében. Szikrázva lobbantsa fel a szeretet tüzét, és űzze messze a megosztottság szellemét. Tamási Lajos szavaival tegyünk szent fogadalmat: „ne felejtse, aki él, hogy úgy született a szabadság, hogy a pesti utcán hullt a vér” – idézték fel a kirándulók.

HBN


Viszontlátásra készülve

Nyitrai-Polyák Anikó munkaközösség-vezető is köszönetet mondott a szívélyes vendéglátásért, a felejthetetlen napért, mely nagyon sok meglepetéssel, élménnyel és új ismeretekkel vált teljessé. Átadta az igazgatónő és a Technológiai Líceum nevelőtestületének készült ajándékcsomagjaikat. A csomagban olyan apró ajándéktárgyakat készítettek össze, amelyek tanulóik keze munkáját dicsérik. Az épület- és szerkezetlakatosok fémből készült rózsája, az asztalosok asztali írószertartója, szalvétatartója némi betekintést nyújtott az iskolájukban oktatott szakmákról. Elbúcsúztak annak reményében, hogy viszontláthatják egymást iskolájukban, Debrecenben.
hirdetés