Külföldi sajtó Magyarországról – német sajtó

Akt.:
Illusztráció - Handelsblatt: Az erős férfiak szövetsége
Illusztráció - Handelsblatt: Az erős férfiak szövetsége - © Fotó: handelsblatt.com
Berlin – A német sajtó Orbán Viktor kormányfő és Christian Kern osztrák kancellár budapesti találkozójával, a németországi támadásokkal és Donald Trump elnökjelöltté választásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Óvatos közeledés címmel közölt beszámolót a keddi Orbán-Kern találkozóról, amelyben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a két kormány a “határ- és menekültpolitika” körül kialakult “súlyos viszály” után a közeledés útjára lépett, amikor azonban a két kormányfő a megbeszélés után az újságírók elé lépett, megmutatkozott, hogy ez az út göröngyös.

A FAZ szerzője egyebek mellett hozzátette, hogy mindketten megdöbbenésüknek adtak hangot a keddi franciaországi terrortámadás miatt, de ellentétes tartalmú következtetést vontak le a migrációval kapcsolatban: az osztrák kormányfő a jobb integráció szükségességéről beszélt, a magyar pedig arról, hogy minden egyes migráns biztonsági- és terrorkockázatot jelent.

Ugyanakkor az év eleje óta a két ország azonos irányba mutató politikát követ, amely az uniós külső határok biztosítását és a nemzeti határ védelmét jelenti, szükség esetén kerítéssel, de az ügy lényegét és a retorikát tekintve “alapvető különbség” van a két kormány között: Ausztria felső határt jelölt ki, amely felett nem fogad el menedékjogi kérelmet, Magyarország viszont egyáltalán nem akarja engedélyezni a bevándorlást, azzal az indoklással, hogy a menedékkérők biztonságos országokból érkeznek, és “ez a különbség akadályozza a kölcsönös megértést” – írta a FAZ szerzője.

A Die Welt című konzervatív lap online kiadásában a németországi támadások nemzetközi fogadtatásáról közölt összeállítást, amelyben kiemelték: az erőszak napjai után a világ másként tekint Németországra, és “sok országban megkérdőjelezik Angela Merkel befogadási politikáját”, így “Kelet-Európában, de az Egyesült Államokban is”.

Az összeállítás Magyarországgal foglalkozó részének szerzője, Boris Kálnoky kiemelte, hogy “az emberek mindenekelőtt azzal gondolattal reagálnak a németországi erőszakhullámra: jó, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönhetően nem +német viszonyok+ uralkodnak náluk”.

A Handelsblatt című üzleti lap Donald Trump amerikai üzletember republikánus elnökjelöltté választásával kapcsolatban Az erős férfiak szövetsége címmel közölt vezércikket, amelyben a szerző, Torsten Riecke kiemelte, hogy Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök “lelki társak”, és “autokratikus személyi kultuszukkal egyáltalán nincsenek egyedül”, mert Orbán Viktor, Hszi Csing-ping kínai elnök es Recep Tayyip Erdogan török államfő is az “erős férfiak csapatába tartozik”.

Közös bennük, hogy az “egyre összetettebb és bonyolultabb problémákra egyszerű választ adnak: saját magukat”. A “polgároknak csak bízniuk kell bennük”, és aki ezt nem teszi, az “a legjobb esetben szidalmazást kap, mint Trumpnál és Orbánnál, vagy börtönbe vetik, mint Putyinnál, Hszinél és Erdogannál” – írta a Handelsblatt szerzője.

– MTI –
hirdetés