Külföldi sajtó Magyarországról – Német lap az Európai Unió megítéléséről

Berlin – A Die Welt című konzervatív német lap pénteki számában az uniós tagországok lakosságának és politikai elitjének az EU-hoz fűződő viszonyáról közölt elemzést, amelyben Magyarországgal is foglalkozott.

A kiválási veszély Európa szívében a legerősebb című írásának elején Klaus Geiger kiemelte, hogy “Orbán Viktorból két változat létezik”: a magyar kormányfő “egyszer az EU ellensége, másszor a védelmezője”.

Az EU ellenségeként több ezer plakátot függeszt ki – tette hozzá a Die Welt szerzője, idézve a kvótareferendumról szóló óriásplakátok szövegét. Azonban a másik Orbán Viktor a brit uniós tagságról szóló népszavazásra brit lapokban hirdetéseket jelentetett meg, amelyekben az uniós tagság megtartására buzdított – írta Klaus Geiger, aki szerint “a magyar kormányfő kettős játéka tipikus sok kelet-európai uniós tagországban”.

A hatalom birtokosai Lengyelországban is “hangosan támadják Brüsszelt”, de “elhalkulnak”, amikor az EU elhagyására terelődik a szó. Európa nyugati részén viszont más a helyzet, ott a “Brüsszel-elleneseknek” csak egy változata van, köztük Marine Le Pen Franciaországból vagy Geert Wilders Hollandiából, akik “ünneplik a Brexitet” és azt ígérik, hogy “lerázzák az EU rabigáját”. Mindezt “természetesen következmények nélkül” teszik, mert az “EU ellenségei a régi Európában ellenzékben vannak”, legalábbis egyelőre, de 2017-ben Franciaországban és Hollandiában is választások lesznek, és az EU-ellenes pártok győzelme “reális forgatókönyv”. Ezért “egy második vagy harmadik exit veszélye nem az EU keleti pereméről hanem a szívéből fenyeget” – áll a Die Welt cikkében.

– MTI –