Külföldi sajtó Magyarországról – Német és francia lap a magyar menekültpolitikáról

Berlin, Párizs – A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap kommentárban foglalkozott Magyarországgal a jogi határzár szigorításával kapcsolatban.

Orbán trójai falova című – a lap hírportálján Magyarország a hidegszívű Európa éllovasának állítja be magát címmel megjelent – írásában Stefan Ulrich kiemelte, hogy Orbán szóképe a bevándorlásról mint a terrorizmus trójai falováról “hazug”, azt sugallja, hogy a menekültek célja terroristákat bejuttatni Magyarországra, ami “rosszindulatú ostobaság”.

A cikk szerint a miniszterelnök félelmet akar kelteni a magyarokban, és törekvése sikerrel járt. Az idegenellenesség tovább erősödött, és olyan légkör alakult ki, amelyben sokan felsorakoznak egy “autoriter vezető mögött, aki biztonságot ígér”, és úgy tűnik, nem érdekli őket, hogy megszegi-e a genfi menekültügyi egyezményt vagy az uniós jogot.

Az EU igyekszik óvatosan visszaterelni a közös értékekhez ezeket a tagjait, de “nem megy az olyanoknál, mint Orbán”, velük szemben határozottan fel kell lépnie Európának – vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Magyarország el akar zárni minden migránst címmel közölt magyarországi helyszíni riportot a Le Monde. A francia balliberális lap az új menekültügyi jogszabály kapcsán írt annak az első fokon Szegeden tavaly novemberben tíz év fegyházbüntetésre ítélt szíriai származású férfinak az esetéről, akit a tavaly szeptemberi röszkei tömegzavargás kapcsán vádolt meg az ügyészség. A férfi budapesti börtönében adott interjút a Le Monde-nak. A lap szerint az ügy “Orbán Viktor biztonságpolitikai kilengésének és egy önmagát elbarikádozó országnak a jelképe”.

A francia lap szerint a bíróság a gyanúsított vallásának és származási kultúrájának függvényében hozta meg az ítéletet, amelynek indoklásában az szerepel, hogy a származása és a más normarendszerben történt szocializációja miatt viselkedése más jellegzetességeket hordoz, mint amelyek társadalmilag elfogadottak Magyarországon. Hozzátették, hogy a magyar kormány szerint az ítélet ezért arányos az elkövetett cselekménnyel.

– MTI –