Külföldi sajtó Magyarországról – német, brit és spanyol lapok

Berlin, Brüsszel, Madrid – A német,a brit és a spanyol sajtó Magyarországgal is foglalkozott a lengyelországi választásokkal kapcsolatban.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Lengyelország nemzeti útja címmel közölt vezércikket, amelyben a szerző, Konrad Schuller egyebek között rámutatott, hogy Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje, Beata Szydlo a választási kampányban Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan “német problémaként” jellemezte a “menekültdrámát”, és így bizonytalanná vált, hogy Lengyelország a konzervatívok vezetése alatt valóban beengedi-e azt a néhány ezer menekültet, akik befogadására Ewa Kopacz távozó miniszterelnök ígéretet tett.

A liberális Süddeutsche Zeitung A falak győzelme címmel közölte Florian Hassel kommentárját, amely szerint a PiS “idegenellenes, demagóg és nacionalista”, vezetője, Jaroslaw Kaczynski pedig nyilvánosan vállalja, hogy “csodálója Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és tekintélyelvű kormányzati stílusának”.

A Die Zeit című liberális hetilap Lengyelország Orbán útján címmel közölte Ulrich Krökel írását. A szerző kiemelte: a PiS választási sikere Jaroslaw Kaczynski győzelme, és már csak az a kérdés, hogy a “PiS patrónusa” milyen konkrét politikát akar megvalósítani. Amikor pártja 2005 és 2007 között hatalom volt, a Kaczynski-testvérek megpróbáltak alkotmánymódosítások révén kiépíteni egy “tekintélyelvű negyedik köztársaságot”, és ebben hasonló tervet követtek, mint Orbán Viktor 2010-től: “egy EU-tagország átépítését illiberális demokráciává” – tette hozzá a szerző, hangsúlyozva, hogy Lengyelországot ismét ez a veszély fenyegeti.

A ZDF országos közszolgálati televízió a Heute.de című hírportálján Lengyelország választási győztesei Orbánt tekintik példaképüknek címmel közölt összeállítást, amelyben kiemelték, hogy a nemzeti konzervatív PiS a külpolitikában inkább Budapesttel, és nem Berlinnel léphet szoros együttműködésére. A ZDF tudósítója, Armin Coerper hangsúlyozta: “Orbán példaképnek számít, különösen a menekültkérdésben”.

Két cikkben is Magyarországgal és a magyar miniszterelnökkel hozza összefüggésbe az új lengyel kormánypárt vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap keddi kiadása.

Az egyik szerint Lengyelország éles jobbra tolódása gondot jelent Brüsszel számára, mivel a szociáldemokrata pártok eltűntek, a választások után pedig Európa legjobboldalibb parlamentje alakulhat meg Varsóban.

A lap szerint Kaczynski visszatérése számos problémát felvet Brüsszel számára, amely már így is küzd Magyarország és Szlovákia nacionalista kormányával a menekültválság kezelésének módja miatt.

A cikk hozzáteszi, hogy Kaczynski hangos csodálója Orbán Viktornak, “Magyarország antagonisztikus miniszterelnökének”.

Egy másik cikkben, amely arról szól, hogy a lengyel “jobbra át” kockázatokat jelent Európa számára, a Financial Times azt írja, hogy a migrációs válságban Kaczynski Orbán Viktorhoz hasonlóan szenvedélyesen populista hangvételt tett magáévá, kijelentve, hogy országa ellenzi a menekültek befogadására vonatkozó terveket.

Az El País című spanyol baloldali liberális napilap véleményrovatában közölte Timothy Garton Ash írását, amelyben az oxfordi egyetem történésze a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt győzelmében Lengyelország “orbánizálódását” látja.

“Az orbánizálódás abban áll, hogy a domináns párt visszaél a hatalmával, hogy lerombolja a liberális alkotmányos demokrácia alapjait, noha azok – elméletileg – követelményei az Európai Uniós tagságnak” – írta a szerző.

Timothy Garton Ash véleménye szerint az Európai Uniónak most keménynek kell mutatkoznia, és támogatnia kell a független lengyel erőket, amelyek védik a liberális, alkotmányos európai értékeket.

– MTI –