Külföldi sajtó Magyarországról – Financial Times

Brüsszel/London – Az Európai Uniónak óvatosan kell eljárnia, ha büntetőintézkedéseket vezet be “rossz úton járó tagállamai ellen”, mert az ilyen szankciók visszaüthetnek – írta csütörtöki szerkesztőségi cikkében a Financial Times című brit üzleti napilap.

A cikk szerzőjének véleménye szerint az Európai Unió alapértékei – mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok – jelenleg nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve néhány kelet-európai országban, mint a hidegháború vége óta bármikor. Példaként Lengyelországot és Magyarországot említi.

Véleménye szerint a demokrácia és a civil társadalom fokozatosan visszaszorul Magyarországon, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelentette, hogy illiberális demokráciát épít, és Kínát, Oroszországot és Törökországot dicsérte követendő példaként.

Amikor a kelet-közép-európai országok beléptek az EU-ba, az unió emberi jogi és kormányzási kritériumokat állított fel velük szemben, de kevés hatásköre van a tekintélyelvűségbe visszacsúszás megakadályozására. Évekkel ezelőtt Ausztriát sem tudta “megfegyelmezni” a demokratikus értékek veszélyeztetése miatt. Ezért óvatosan kell eljárnia, amikor szankcionálja “tévelygő tagjait”, mivel például a szavazati jog felfüggesztése az Európai Tanácsban visszaüthet.

– MTI –