Debrecen hírei

2018.09.10. 14:08

„… nyelve kizárólag magyar legyen…”

Debrecen - Bátorságról és elszántságról tesz tanúbizonyságot az igazgatók vállalása.

Debrecen - Bátorságról és elszántságról tesz tanúbizonyságot az igazgatók vállalása.

Egy vidéki város zenei képzőintézménye 1862-ban írásban rögzíti, és közreadja: „… az oktatás nyelve kizárólag magyar legyen és magyar zenére kiváló gond fordítassék…” – bátorságról és elszántságról tesz tanúbizonyságot. Könyvtára kezdetektől volt – az igazgatók gondoskodtak, hogy a tanítás színvonalát támogató könyvtári gyűjtemény rendelkezésre álljon.

Maga az első igazgató, Komlóssy Lajos lefordította Simon Sechter, a bécsi zenede össz­hangzattan­tanárának munkáját, „A zeneköltészet alapelvei” címmel (megtalálható a könyvtárban), s lett így az iskola jóvoltából a zenetanításhoz az első magyar nyelvű zeneelméleti könyv. Mely a magyar nyelvű zenei terminológia kialakításához, kezdetlegességében is, de hozzájárult.

A Rózsavölgyi híres zenemű-kereskedés bőkezű ajándékával gazdagította a könyvtári gyűjteményt, s nyújtott sok segítséget ezzel. Darabjai ma is fellelhetők a könyvtárban – mely zenetörténeti ritkaságokat őriz, országosan védett muzeális gyűjteménye rendkívül értékes.


[related-post post_id="3978293"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!