Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin

Orbán Viktor
Orbán Viktor - © Fotó: 168ora.hu
Berlin – A Die Welt című konzervatív német lap évértékelő elemzésben foglalkozott Magyarországgal hétfői számában.

Az Alapjaiban remeg Európa című írásában a szerző, Dirk Schümer kiemelte, hogy az elmúlt évet meghatározta az euróválság, a nacionalizmus megerősödése és a menekültáradat, valamint “a lopakodó orbanizáció érzése”.

Kifejtette, hogy a három, eredetileg egymástól független “válságterület” egyre inkább aláássa az európai együttműködést, és felhajtóerőt biztosít az “Európa-ellenes” erőknek.

Nemrégiben még elképzelhetetlen volt, hogy a francia választók harmada a Nemzeti Frontra szavazzon, a választók körében messze legnépszerűbb politikus a kontinensen pedig ne Angela Merkel kancellár, hanem Orbán Viktor legyen – tette hozzá a szerző.

Dirk Schümer megállapította: a magyar kormányfő az “európai joggal összhangban” cselekedett, amikor egy “magas és erősen védett kerítéssel lezárta a határokat a menekültek előtt”.

Hozzátette: a “fenyegető humanitárius katasztrófát” az osztrák és a német kancellár állította meg a határok megnyitásával, de a menekültválság nyomán kiderült, hogy az EU-s jogrend extrém helyzetben annyit sem ér, mint a papír, amelyre a sok hivatalos nyelven kinyomtatták.

A Die Welt szerzője egyebek között hozzátette: a “máshol gyűlölt Orbánt Magyarországon csak még népszerűbbé tette a muzulmánok áradata elleni harcias retorikája”, és példáját követték a “jobboldali populisták”, de “szocialista szellemiségű néptribunok is”, mint Robert Fico és Milos Zeman.

Hangsúlyozta: olyan perspektíva nélkül, amely felmutatja, “milyen előnyöket kínál Európa az erős nemzetállamokkal szemben, nem lesz megállítható a kontinens fenyegető orbanizációja”.

– MTI –