Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin

Akt.:
Berlin – A Die Welt című konzervatív német lap Orbán Viktor kormányfő október 23-i ünnepi beszédével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A lap szerdai számában Orbán akar a leghangosabb jobboldali lenni címmel közölt írásban a szerző, Boris Kálnoky kiemelte: Az “EU-ban újraosztják a lapokat, Közép-Európa hatalmi tényezővé válik”, Andrej Babis csehországi és Sebastian Kurz ausztriai győzelme után “a közép-európaiak kicsattannak az önbizalomtól”.

A visegrádi négyek és “Kurz +új+ Ausztriája”, de a szomszédos országok is, köztük Horvátország, a balti államok vagy Románia egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés bevándorlást akarnak, és “kiemelt helyet követelnek maguknak az asztalnál az EU jövőjéről folytatott vitákban”. Azonban egyelőre kérdés, hogy ki lesz a térség vezetője – írta a Die Welt szerzője, hozzátéve, hogy a sajtóban sok a találgatás Bécs vezető szerepéről, amelyről viszont a visegrádiak hallani sem akarnak.

Orbán és Kurz gyakran beszél egymással telefonon, és úgy tudni, nagyon jól kijönnek egymással, de mindketten vezetni akarnak, és csak egyikük töltheti be a vezető tisztségét. Ezért “nem meglepő”, hogy Orbán az október 23-i ünnepi beszédében különösen kemény hangot ütött meg, hogy “túlharsogja az összes többi hangot a közép-európai porondon” – írta Boris Kálnoky, aki szerint a kormányfő “sötét összeesküvés-elméleteket terjesztett” beszédében, amivel “átlépett egy határt”.

A Brüsszellel folytatott összetűzésekben eddig jogi kérdésekről volt szó, az viszont “messzemenően fikció”, hogy Soros György az állítólagos tervének értelmében az EU-val együtt Európa népeinek felhígítására tör – olvasható a német konzervatív lapban, amely szerint Orbán Viktor retorikájával tudatosan a “torzításra törekszik a leleplezés helyett”, és kétséges, hogy ezzel a közép-, és kelet-európai “EU-szkeptikusok” vezetőjévé válhat.

– MTI –