Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin

Berlin – A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a magyar belpolitikai helyzetről közölt beszámolót keddi számában, a Handelsblatt című üzleti lap pedig Orbán Viktor kormányfő és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt.

A FAZ Visszatérés a belpolitikába címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktornak iskolai demonstrációkkal és korrupciós vádaskodásokkal kell szembesülnie. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban (Klik) azt írta, hogy az intézmény létrehozása az igazságosság, az egységesség és a hatékonyság növelését célozta, de “az eredmény ennek majdnem pontosan az ellenkezője lett”, és attól lehet tartani, hogy nem túlzóak a beszámolók, amelyek szerint egy villanykörte kicserélését hetekig tartó engedélyezési eljárás előzi meg. Hozzátette, hogy a “Fidesz-kormány a megszokott ignoranciával reagált” a tiltakozásokra, és a baloldali ellenzék rosszindulatú kampányának tulajdonította azokat, de “lassacskán enged” a követeléseknek.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosításáról hozott alkotmánybírósági döntéssel összefüggésben kiemelte, hogy a fejlemény “veszélyes” Orbán Viktor számára, és “erősen emlékeztet” a 2014-es választási győzelme után kialakult helyzetre, amelyben pártja és személyes támogatottsága “példátlan sebességgel csökkent”. Mint akkor, úgy most is a korrupció és a kormány hibái jelentik a témát, és ezek sokkal kényesebbek Orbán számára, mint a Nyugaton megfogalmazódó, ám Magyarországon visszhangra alig találó kijelentések arról, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországának mintájára irányított demokráciává akarja tenni Magyarországot – fejtette ki a FAZ szerzője.

Hozzátette, hogy a kormányfő 2015-ben egy “vakmerő manőverrel”, a migráció témájára építve oldotta meg a helyzetet, de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez az ügy már elintézettnek számít, és így “visszatér a belpolitika”.

A Handelsblatt Lovaggá ütés Orbánnak címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor mestere önmaga kedvező fényben történő bemutatásának, és a növekvő hazai elégedetlenség miatt szüksége van “Európa elismerésére”, olyan nagy “csillogást” pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl.

A találkozó a volt német kancellárral “lovaggá ütés Orbán Viktornak” és “arculcsapás” Angela Merkelnek. Helmut Kohl “éppen az +illiberális demokrácia+ modelljének feltalálóját” tiszteli meg magánfogadással. A találkozó nem meglepetés, mert “Merkel tudja, hogy egykori nevelőapja már régen jóváhagyja Orbán Viktor politikáját, a kerítések idegenellenes politikáját” – tette hozzá a gazdasági napilap szerzője. Hangsúlyozta: Helmut Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy “lemossa riválisát, Merkelt?” – kérdezte.

Kifejtette: Orbán “politikai hittérítőnek tartja magát”, szívesen “exportálná a gazdasági nacionalizmusra és ellenfelei kirekesztésére alapuló +illiberális demokráciáját+”, de e modell ősi származását, történelmi jelentőségét is igazolnia kell ahhoz, hogy tekintélyét növelje a jobboldalon. Ebben “mérföldkő”, ha Helmut Kohl növendékeként állítja be magát. “Kár, hogy Kohl már nem látja át ezt az egyszerű politikai játszmát”- írta a Handelsblatt szerzője.

– MTI –