Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin

Berlin – A Handelsblatt című német üzleti lap a kormány külföldi befektetőkkel kapcsolatos politikájáról írt pénteki számában.

A lap összeállítást közölt A populisták felemelkedése címmel, amelyben az amerikai Donald Trumptól Orbán Viktoron át a francia Marine Le Penig kilenc politikus gazdasági elképzeléseiről jelentetett meg külön írást. Orbán Viktor miniszterelnökről A gazdaság szorosan kézben tartva címmel közölték Hans-Peter Siebenhaar elemzését, aki kiemelte, hogy a kormányfő “képes a tanulásra” és “messze nem minden ágazat szenvedi meg beavatkozásait”.

A szerző hozzátette, hogy a miniszterelnök számára az a kérdés, hogy “mi hasznos”, a válasz pedig az, hogy egyebek mellett a német autóipar. Kifejtette, hogy Orbán Viktor tisztában van azzal, hogy a “nagy német befektetők” jelentik a gazdasági fejlődés “gerincét”, és szüksége van rájuk, hogy előmozdítsa a felzárkózást és az iparosodást.

Az alacsony bérek, a csekély szociális költségek és a közép-európai piacok közelsége révén közelít is céljához, ahhoz, hogy az ipar adja a hazai össztermék 30 százalékát, ugyanakkor “rossz a lapjárás” mindazon ágazatok számára, amelyekről “első pillantásra” úgy tűnik, hogy nem szolgálják ezt a célt – fejtette ki a Handelsblatt szerzője.

Orbán Viktor azonban “szükség esetén” fordulatra is képes – tette hozzá, megjegyezve, hogy miután Angela Merkel látogatást tett Budapesten, “gyorsan lekerült az asztalról a Lex-RTL”.

– MTI –