Külföldi sajtó Magyarországról – Az Economist Orbán és Merkel viszonyáról

London – Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár viszonyára is kitér a német menekültpolitikáról közölt pénteki írásában a The Economist.

A brit politikai-gazdasági folyóirat szerint Orbán Viktor, “az illiberális magyar miniszterelnök” az egyike azon “nehéz európai embereknek”, akik alááshatják Merkel pozícióját. Orbán szögesdrót-kerítésekkel válaszolt a menekültek érkezésére, és morális imperializmusnak nevezte a német kancellár befogadó hozzáállását.

Mint írják, aligha kelthet döbbenetet, ha egy “nacionalista demagóg” bajt kever. Meglepőbb, ahogy Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU vezetője támadja Merkelt, mert bár a bajor uniópárt régóta rendszeresen szurkálja a szövetségi kormányt, ha Bajorország érdekérvényesítéséről van szó, a CSU-vezetők azonban általában óvakodnak attól, hogy a CDU-kancellároknak kárt okozzanak.

Ezúttal azonban más a helyzet. Seehofer nemrég nagy hibának nevezte, hogy Merkel befogadja a menekülteket, majd meghívta Orbánt vendégszónokként egy CSU-rendezvényre, és “öntelt mosollyal” hallgatta a magyar miniszterelnök kirohanásait Merkel kancellár ellen – áll a The Economist írásában.

– MTI –