Külföldi sajtó Magyarországról – A Profil a menekültügyről

Bécs, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A magyarországi menekültügy helyzetéről közölt riportot a Profil című osztrák hetilap menekültjogért folyamodókkal és szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján.

 

A Profil ismertette többek között, hogy a Pro Asyl német nem kormányzati szervezet jelentésében zárt cellaajtókról, elégtelen orvosi segítségnyújtásról, romlott ételről, éhségsztrájkokról, öngyilkossági kísérletekről, brutális őrökről ír, s a szervezet szerint nem kevés menedékkérő fájdalomcsillapító- vagy drogfüggő lett a fogva tartás alatt. “A fogva tartást és az erőszakot szisztematikusan alkalmazzák megfélemlítésre” – mondta a lapnak Karl Kopp, a Pro Asyl képviselője.

Kopp szerint Magyarország lehet a következő “pária” a menekültügyben, mint fogalmazott, Magyarországon nyomasztó mértékű a szisztematikusan alkalmazott erőszak.

A rendőrség eltávolított néhány szélsőségesen erőszakos őrt, de eredménytelenül igyekszik kézben tartani helyzetet – mondta Gottfried Köfner, az ENSZ menekültügyi ügynökségének (UNHCR) regionális igazgatója a lapnak adott interjúban. “Ez nem változtat azon, hogy bűnözőkként kezelik a menekültjogért folyamodókat” – tette hozzá. Köfner szerint túlterheltségre nem panaszkodhat Magyarország, idén május végéig 23 esetben adtak menedékjogot és ezerhatszáz a kérvények száma. A magyar hatóságok mégis “úgy viselkednek, mintha a tízszerese volna”. A menekültügyi eljárást az illegális migráció elleni küzdelemre használják fel, és “bebörtönzik a menedékkérőket, mert más országok, például Ausztria, panaszkodtak, hogy hozzájuk vándorolnak tovább” – mondta a bécsi kirendeltség vezetője.

 

 

kpk \ kto \ kho

 

MTI

Címkék: