Külföldi sajtó Magyarországról – A Libération a Népszabadság különkiadását közölte

Külföldi sajtó Magyarországról – A Libération a Népszabadság különkiadását közölte
Párizs – A Népszabadság négyoldalas különkiadását közölte a Libération, a francia baloldali lap hasábjain a bezárt magyar lap munkatársainak franciául közölt írásai olvashatók.

Veszély című szerkesztőségi írásában Laurent Joffrin főszerkesztő úgy vélte, hogy ami a Népszabadsággal történt az egy olyan kelet-európai történet, amely el kell, hogy gondolkoztassa Nyugat-Európát és az Európai Unió valamennyi demokráciáját. A magyar lapot ugyanis szerinte “egy kapitalista manőverrel Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel állók hosszúra nyúlt keze zárta be”.

A Libération szerint Orbán Viktor a kommunista rezsim ellen harcoló egykori liberálisként lassanként egy számára hatékonyabbnak tűnő “harci lóra” váltott, a nacionalizmusra, amelyben “a bevándorlás félelmével lebénított és a nagyság álmával kecsegtetett közvélemény támogatását” biztosítani tudja.

Törökország és Oroszország mintájára, ugyanazokkal a szlogenekkel, amelyekkel Donald Trump hatalomra jutott, és amelyek megtalálhatók a francia Nemzeti Front vagy Nicolas Sarkozy elnökjelölt propagandájában is, “egy újfajta rendszer épült ki, egy demokratúra, amely egy látszatpluralizmus és egy nagyon is valós zsarnokság keveréke” – írta a főszerkesztő.

– MTI –