Külföldi sajtó Magyarországról – A Die Welt szalonképességre törekvő Jobbikról ír

Berlin – A Die Welt című német konzervatív lap a Jobbikról közölt írást keddi számában, Szalonképessé akar válni Magyarország jobboldali pártja címmel.

A cikkben a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy Vona Gábor pártelnök verbálisan már több mint két éve új irányvonalat követ, így a “zsidók vagy romák elleni rasszista kisiklások” ritkábbak, az EU elleni durva megnyilatkozások pedig “árnyaltabbak” lettek, és az elnök a pártkongresszuson belevágott a radikálisok eltávolítását célzó eddigi leglátványosabb próbálkozásába.

Kálnoky a többi között hozzátette, hogy a Jobbik elmozdulása a közép felé, teret nyit a “jobbszélen”, és ezt a Fidesz “ügyesen kihasználja”.

Orbán Viktor a “frusztrált Jobbik-szavazókra vadászva” újabban radikálisabb kijelentéseket tesz, mint Vona Gábor, például a menekültpolitikával kapcsolatban. Vona Gábor pedig olyan “politikai tereket akar meghódítani, amelyeket a Fidesz ural”, ezért “meg lehet bocsátani annak, aki már nem lát nagy tartalmi különbséget az egymással elkeseredetten ellenséges pártok között”.

– MTI –