Külföldi sajtó Magyarországról – A brit sajtó beszámolói Cameron budapesti látogatásáról

London – Az országos brit napilapok elsősorban az Európai Unión belüli munkaerőmozgásról folytatott megbeszéléseket emelték ki David Cameron brit miniszterelnök budapesti tárgyalásairól közölt pénteki beszámolóikban.

A Financial Times vélekedése szerint Cameronnak az unióra vonatkozó reformjavaslatai “szokatlan helyről kaptak feltételes támogatást”, miután Orbán Viktor miniszterelnök utalást tett arra, hogy Magyarország támogatja a brit szociális ellátórendszer visszaélésszerű igénybevételének megszüntetését célzó brit intézkedéseket.

A londoni gazdasági napilap írásának szerzői, Andrew Byrne és George Parker szerint Cameron számára kulcsfontosságúnak bizonyulhat Orbán támogatása, különösen akkor, ha a magyar kormányfő – a visegrádi négyek egyikének vezetője – közelebb tudja hozni a megállapodáshoz a vonakodóbb térségi országokat, például Lengyelországot is.

A Financial Times megjegyzi, hogy Cameron személyében csaknem egy éve az első nyugati vezető látogatott Budapestre. A lap szerint elemzők úgy tartják, hogy Cameron látogatása esélyt teremtett annak a diplomáciai elszigeteltségnek az enyhítésére, amely Budapestet körülvette Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása óta.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki beszámolója is azt emelte ki, hogy Orbán Viktor készségét hangoztatta a visegrádi négyek nevében is a nagy-britanniai ellátórendszer bizonyos szigorításának támogatására. A magyar kormányfő ugyanakkor azt az elképzelést továbbra sem fogadta el, hogy az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négy évi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez.

A The Times tudósítói, Michael Savage és David Charter szerint most már valószínűtlennek tűnik, hogy Cameron ezt az adott elképzelést érvényesíteni tudja, azonban a budapesti tárgyalások így is az eddigi legegyértelműbb jelzést adták arra, hogy a brit kormányfő valamilyen megállapodást el fog érni ebben a kérdésben.

A The Times beszámolójában kiemelt helyen szerepel Orbán Viktor azon felvetése, hogy Nagy-Britanniában ne migránsokként, hanem európai uniós polgárokként kezeljék a magyar munkavállalókat.

A másik nagy konzervatív brit napilap, a The Daily Telegraph is Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy a nagy-britanniai magyar munkavállalók nem élősködők és nem migránsok, és Magyarország nem tudja elfogadni a diszkriminációt. A lap beszámolója szerint ugyanakkor a magyar kormányfő hangoztatta Magyarország nyitottságát az olyan megoldásokra, amelyek nem tartalmaznak hátrányos megkülönböztetést.

A The Daily Telegraph brit kormányzati forrásai szerint a Downing Street “nagyon pozitívnak” tartja a kétoldalú budapesti tárgyalásokat, és úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések növelték a megállapodás esélyét.

A The Guardian című baloldali brit napilap szerint Orbán Viktor “nyersen megmondta” Cameronnak, hogy változtatnia kell az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorítására vonatkozó tervein, elkerülendő, hogy e munkavállalók élősködőkként tűnjenek fel.

Nicholas Watt budapesti tudósító szerint ugyanakkor Orbán kiegyensúlyozta álláspontját azzal, hogy kijelentette: Magyarország és a többi visegrádi ország bízik a megállapodásban, és nyitott az olyan ésszerű javaslatokra, amelyek kiküszöbölik a visszaéléseket a brit szociális juttatásokkal.

A The Guardian szerint ez arra vall, hogy Cameronnak sikerült valamelyes sikerrel megvilágítania a brit kedvezményrendszer támasztotta belpolitikai kihívásokat.

– MTI –
hirdetés