Külföldi egyetemek – A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a budapesti demonstráción

Akt.:
Résztvevők az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. A jelenlévők a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoznak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.
Résztvevők az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. A jelenlévők a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoznak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) “ellehetetlenítése” elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők. A demonstrálók arra hívták fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A tüntetés, amely a Várkert bazár előtt kezdődött este 7 óra után ért véget hivatalosan a Kossuth téren, de több ezer demonstráló maradt a téren, akik mind a rendőrökkel, mind a M1 stábjával agresszíven viselkedtek, a Híradó riporterét akadályozták a munkájában. Perceken keresztül inzultálták, többször is megpróbálták elvenni a mikrofonját. A dulakodás során a stábnak menekülnie kellett.

Az Oktatási Szabadságot elnevezésű szervezet rendezvény elején Bródy Gábor, a CEU hallgatója azt hangsúlyozta az egybegyűltek előtt: az egyetemnek köszönhető, hogy nem kellett elhagynia a hazáját, hogy azt csinálja, amit szeret. A CEU ellehetetlenítésével Magyarország hírnevét rombolják le “kétes politikai célok érdekében” – mondta.

Rodics Katalin, a Greenpeace aktivistája beszédében visszautasította, hogy a civil szervezetre vonatkozó jogszabály módosításával megbélyegzik a külföldről is adományokhoz jutó civil szervezeteket.

Marton Péter, a CEU doktorandusz hallgatója visszautasította, hogy csalónak nevezi a kormány azt az egyetemet, ami megannyi hasznot hajt a magyar felsőoktatás-kutatás számára.

“Nem hagyjuk!” – skandálta a tömeg, a szónokok hangoztatták, hogy “Semmit rólunk nélkülünk!”. “A tüntetés véget ért, de az ellenállás soha nem fog véget érni” – mondta az utolsó szónok. A szónokok beharangozták a következő, civil szervezetek melletti tüntetést a Hősök terére.

A szervezők este 7 óra után bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, és kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat. Ezt követően ugyanakkor a tömeg Kossuth téren maradt részét többen megafonnal tiltakozásra buzdították.

Sokan a Parlament lépcsője előtti területen maradtak. A lépcsősor előtt állók és a rendőrök között többször lökdösődés alakult ki. A tömeg egy része este nyolc óra körül farkasszemet nézett a Parlament bejáratát őrző, egyre nagyobb számban megjelenő rendőrökkel. A résztvevők kitartóan, hangosan fütyültek, tiltakoztak.

A tüntetők egy része agresszíven viselkedett, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik azonban nem intézkedtek, békésen viselkedtek.

A demonstráció délután kezdődött Budán, a Várkert bazárnál, onnan vonultak a Lánchídon át, a József Attila és a Nádor utca vonalán a Parlamenthez. A Kossuth Lajos tér szinte teljesen megtelt tiltakozókkal.

Amikor az tüntetésen élen vonulók a Kossuth térre értek, a tömegből az utolsók akkor indultak el a Várkert bazártól.

A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat.

Este 9 óra körül a Kossuth térről több ezren az Emmi Szalay utcai épülete elé vonultak azt skandálva “Szabad ország, szabad egyetem”, “elegünk van”, majd a Nagykörút forgalmát megbénítva a Fidesz Lendvay utcai székháza felé indultak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este közölte: a tömeg egy része a Lendvay utcától az Andrássy úton az Oktogon irányába vonult, ezért a rendőrség zárta az Andrássy utat a Dózsa György út és az Oktogon között, valamint az Oktogon teret. Ezzel egyidejűleg megnyitotta a Dózsa György utat a forgalom számára. Rendőri intézkedés továbbra sem történt – tették hozzá.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek “gründolták”, azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott “ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt.

Azt mondta: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy “a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék”. Úgy vélte: “nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak”.

Hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell védenie magát, ennek első lépése az átláthatóság. Úgy fogalmazott: minden magyar embernek tudnia kell, “kicsodák Soros György emberei” és milyen pénzek, milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött. Ezért nyújtotta be a Fidesz-frakció az említett törvényjavaslatot – közölte.

– MTI –


Külföldi egyetemek – Elkezdődött a felsőoktatási törvény módosítása elleni demonstráció

A felsőoktatási törvény módosítása elleni demonstráció kezdődött az Oktatási Szabadságot csoport szervezésében Budapesten, a Várkert bazár bejáratánál, vasárnap délután.