Küldjön hírt! – Versmaratonra vállalkoztak a konyári tanulók

Küldjön hírt! – Versmaratonra vállalkoztak a konyári tanulók
© Fotó: Olvasónktól
Konyár – A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból rendeztük meg – immár második éve- hagyományteremtő céllal versolvasó maratonunkat, a konyári községi könyvtárban.

Mire jó a vers? Képes megfoghatóvá tenni mindazt, amit egyébként lehetetlen körülírni hétköznapi stílusban, a születéstől a halál körforgásáig. Mindegy, hogy klasszikus, vagy a kortárs líra gyöngyszemei üdvözölnek bennünket itt-ott, céljuk lehet az emberi elme kizökkentése, gondolatfutamainak összehangolása.

Az elhúzódó versnap megnyitóján Fehér Károlyné alpolgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket. A rekord hosszúságú verselési délelőttön ’tiszta szívű’ poétánkon túl, Fazekas Mihály és Janikovszky Éva – évfordulós szerzők gyanánt – szövegek is helyet kaptak.

Fotó: Olvasónktól Fotó: Olvasónktól ©

Szabó Gréta Nikoletta ‘Mazsola és Tádé’ c. fuvolajátéka emelte a versmaraton hangulatát.

A rigmus ünnepére derekasan felkészült a helyi Könyvbagoly Olvasókör lelkes kis csapata is. József Attila- emlékműsorukat 14.00 órától tekinthették meg az érdeklődők a helyi művelődési ház nagytermében. Ezt követően 15.00 órától kezdődött Hokné Zákány Marianna grafikusnő “Üdvözlet Konyárnak” című kiállításának megnyitója. A tárlat anyagát részint olajfestmények, részint nyomatok alkották, melyek izgalmas szín és csigás formavilágot ötvöztek. A ‘Folyóparton’, ‘Olvadás’, vagy akár a ‘Csiga az aszfalton’ c. monotípiák híven tükrözték ennek a képzőművészeti technikának a különlegességét, így hamar elnyerték a bemutatón részt vevők tetszését.

– Lisovszki-Tóth Anita –