Küldjön hírt! – Varázslatos mesevilág rézkarccal és akvatintával fűszerezve

Lénárt Attila közönsége
Lénárt Attila közönsége - © Fotó: Magánarchívum
Konyár – Konyáron a Művelődési Házban 2016. május 30-ától tekinthető meg Lénárt Attila grafikusművész „Egy csipetnyi mese” című kiállítása. A nagy érdeklődésre számot tartó tárlatot Rékasi Attila fotóművész, kiállítás szervező nyitotta meg.

Békési András intézményvezető köszöntője, és a Varga Liliána Kamilla – konyári tanuló – tolmácsolásában előadott ‘A halál és az öregasszony’ c. derűs fabula tetszetős felütéssel szolgáltak a műtárgyak értelmezésében.

Lénárt Attila derecskei grafikusművész 2005-ben diplomázott a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola tanító, rajz-vizuális műveltség szakterületén. Kiemelkedő tehetségére Tamus István debreceni képzőművész figyelt fel, aki a grafika felé irányította a fiatal alkotót. Kilenc alkalommal volt már a Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep (Derecske), meghívott művésze. Tagja a Hajdú- Bihar Megyei Fiatal Alkotók Közösségének.

Munkáival találkozhatott már a műkedvelő közönség itthon és külföldön egyaránt: Derecskén, Nagyszalontán, Debrecenben, Stuttgartban. Megmutathatta lenyűgöző képzőművészeti világát a Nemzetközi Ex-libris Pályázaton (Debrecen), és a Fresh-Art-8. országos képzőművészeti pályázaton, melyet szintén Debrecen rendez.

Milyen művészi szempontok vonzották a grafikához? Mert azonosulni tudott a grafika sokszínűségével, a technikai lehetőségek kimeríthetetlenségével, melynek gyökerei a 15. századig nyúlnak vissza.

Leginkább a rézkarc és az akvatinta technikában figyelhetjük meg jártasságát, de készít linómetszetetket, linotípiákat és monotípiákat is. A kísérletező eljárásokat sem veti meg pl. kollográfiát, de a rézkarcot is vegyíti más metódusokkal.

„Illusztratív stílusban” munkálkodik, ami azt jelenti, hogy a művész úgymond önvalójának kivetülését illusztrálja. Mondhatjuk úgy is, magánmitológiát teremt, melyben, valós és képzelt események, cselekmények, de inkább történetek kavarognak. Konkrétum és képzelet absztrakciója csalogatja a szemlélődőt.

A 22 képből álló kiállítás június végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

– Lisovszki-Tóth Anita –