Küldjön hírt! – Újra az iskolapadban – Vörösmartys tanár Máltán

Akt.:
Küldjön hírt! – Újra az iskolapadban – Vörösmartys tanár Máltán
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Iskolánk 5 tanára sikeresen pályázott az Erasmus+KA1 Közoktatási intézmények munkatársainak mobilitása ösztöndíjra, mellyel külföldön tanártovábbképzésen vehettünk / vehetünk részt.

Ebben az évben lehetőségem nyílt arra, hogy egy máltai intézetben újra diák lehettem 2016.08.01. – 2016.08.12.-ig. Angol szaktanítóként az általános iskolában tanító angol szakos tanárok számára hirdetett módszertani megújító kurzust választottam.

Az 1991-ben alapított aranyminősítést elért ETI (Executive Training Institute) nyelviskolában tanultam, ahol a mai modern kor összes pozitív vívmánya megtalálható: légkondicionált osztályterem, multimédia terem, saját internet-kávézó, könyvtár. Szakmailag magas szinten képzett, igen tapasztalt tanárok biztosították a feltételeket a szakmai fejlődésünkhöz.

Európa különböző országaiból érkeztek a csoporttársaim, lengyel, német, szlovák, spanyol és litván pedagógusokkal tanultam együtt.

A régi módszertani ismeretek felfrissítésén és a tanult új módszerek, tanítási technikák elsajátításán túl megtanultuk, hogyan tegyük tanítványaink számára még érdekesebbé az órákat, hogyan tanítsuk a legkorszerűbb eszközökkel a mai kor fiatalságát.

Szabadidőnkben, illetve hétvégén lehetőségünk volt megismerkedni a sziget történelmével, nevezetességeivel, kultúrájával. Megcsodáltuk Málta fővárosának, Vallettának a gyönyörű épületeit, sétáltunk Mdina, a régi főváros hangulatos utcáin. Áthajóztunk Gozo szigetére, ahol az Azur Window (Kék Ablak) nyűgözött le bennünket. Eljutottunk Marsaxlokkba, az ismert halászfaluba, ahol az élénk színekkel tarkított halászcsónakokban gyönyörködhettünk.


kh1

Fotó: Magánarchívum


A kurzus befejeztével csatlakozhattunk a nyelviskolánk Facebook közösségéhez, mely segítségével kapcsolatban maradhatunk tanárunkkal, korábbi hallgatókkal, csoporttársainkkal, kapcsolatokat építhetünk ki más (külföldi) iskolákkal. Ismerkedhetünk a nyelviskola legújabb nemzetközi módszertani projektjeivel. A tanfolyam után további 3 hónapos ingyenes internetes utóképzésen vehetünk részt, melyen fejleszthetjük nyelvi ismereteinket és készségeinket.

Hamarosan kezdjük az új iskolai évet. Már nagyon várom, hogy tanulócsoportjaimmal kipróbálhassam a tanultakat, amikor a sok új ismeretet, tapasztalatot átadhatom az érdeklődő kollégáknak. Szeretném, ha minél több ember megismerné az új módszereket és ők is sikerrel alkalmazzák tanítványaik körében.

– Laboncz Csilla –