Küldjön hírt! – Országos vetélkedő a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Küldjön hírt! – Országos vetélkedő a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában
© Fotó: Olvasónktól
Debrecen – Idén tizedik alkalommal rendeztünk országos történelem- és műveltségi vetélkedőt a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program keretében szakmailag és anyagilag is támogatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei. E tanévben „ A három részre szakadt ország” címmel a XVI-XVII. századi Magyarország történetének feldolgozására került sor. A versenyben mintegy háromszáz – az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból is nevezett – 6-8. osztályos tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva. A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló megoldása után került sor a legjobbak kiválasztására és május végén a döntő megrendezésére.

Az írásbeli fordulók során a tanulók elsősorban történelem, emellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, rajzoltak, korabeli krónikákat írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A feladatokban megemlékeztünk a XVI. századi várháborúk hőseiről, a nemzeti felszabadító harcokról, a reformáció magyarországi elterjedéséről és Debrecen e korban betöltött szerepéről. A döntőn résztvevő 13 csapat emellett történelmi rigmusok írásában, korabeli mondák bemutatásában is jeleskedett. Kísérő rendezvényünk volt a vetélkedőnk témájához kapcsolódó történelmi rajz- és számítógépes rajzpályázat eredményhirdetése is.

Fotó: Olvasónktól Fotó: Olvasónktól ©

A tanulók a több hónapos vetélkedés során tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonokból, filmekből, művészeti albumokból gyarapították ismereteiket, természetesen a modern kor vívmányát, az internetet is igénybe vehették a felkészülésükhöz.
A tartalmas, magas színvonalú versenysorozat végén ez évben a legeredményesebb a makói Kálvin Téri Általános IskolaHold” csapata volt, 2. helyezést a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános IskolaNyékládházi vitézek” csapata, 3. helyezést a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola és AMIBocskai hadinépe” csapata ért el.

Ők és a döntőn résztvevő valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban, emellett az írásbeli fordulók eredményes csapatai is jutalomban részesültek.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, felkészítő pedagógusnak és nem utolsó sorban a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola humán munkaközösségének, tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

– Tóthné Bulátkó Gabriella –
hirdetés