Küldjön hírt! – Országos történelem- és műveltségi vetélkedő a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Munka közben a csapatok
Munka közben a csapatok - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Az előző évek hagyományait folytatva, idén tizenegyedik alkalommal került sor a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában az országos történelem és műveltségi vetélkedő megrendezésére.

E tanévben „Boldog békeidők” címmel a XIX. század végi Magyarország történetét dolgoztuk fel. A versenyben mintegy háromszáz – az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból is nevezett – 6-8. osztályos tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva. A versenyt a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.

A versenysorozat decemberben kezdődött, két írásbeli forduló megoldása után került sor a legjobbak kiválasztására, és május végén a döntő megrendezésére.

Az írásbeli fordulók során a tanulók betekintést nyerhettek a XIX. század utolsó harmadának történetébe, elsősorban történelem, emellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak. Eközben megismerhették az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának körülményeit, majd a kiegyezés hatására megindult nagyarányú gazdasági és társadalmi fejlődés eredményeit, a magyar tudomány és technika forradalmi újításait, híres festőinket, építészeinket, s világhírű alkotásaikat. A versenybe benevezett csapatok az írásbeli fordulók során rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, rajzoltak, korabeli újságcikkeket írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A feladatokban megemlékeztünk többek között Ferenc József koronázásáról, Erzsébet királyné magyarokat támogató tevékenységéről, olvastunk Jókai Mór és Mikszáth Kálmán irodalmi és politikai szerepéről, és megismerkedhettek a tanulók a századvégi történelmi festészet nagy alakjaival, Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, majd az impresszionista Szinyei Merse Pál műveivel, Budapest világvárossá válásával és hazánk korabeli, s ma is népszerű, jelentős építményeivel. Az írásbeli fordulók során legjobb eredményt elért 13 csapat jutott a május végén iskolánkban sorra kerülő döntőbe. Itt a már említett feladatok mellett a csapatok történelmi rigmusok írásában, korabeli mondák bemutatásában is jeleskedtek. Külön feladatokban emlékeztünk meg a honfoglalás ezredik évfordulójáról, a millenniumi rendezvényekről, az eseményre készült alkotásokról, s a természettudomány és technika magyar úttörőiről.

A színvonalas versenyben megyénket több csapat, így a bocskaikerti, az esztári, a hajdúnánási, a nádudvari és a Debreceni Benedek Elek iskola tanulói képviselték. Az egész napos verseny végén a „Boldog békeidők” legjobbja a makói Kálvin Téri Általános Iskola „Hagymatikum” csapata lett,
2. helyezést ért el a lovászi Buda Ernő Általános Iskola „Deák hívei”csapata, a 3. helyet a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola „Sissi udvarhölgyei” csapata szerezte meg.


benedek (2)

A győztes csapat – háttérben a zsűri tagjai | Fotó: Magánarchívum


Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, felkészítő pedagógusnak és nem utolsó sorban a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola versenyszervezőinek, tantestületének és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

– Tóthné Bulátkó Gabriella, a vetélkedő szervezője –
hirdetés