Magyarország

2012.08.08. 13:05

Közmunka helyett a beruházások élénkítésével növelné a foglalkoztatást a DK

Budapest, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) nem ért egyet a kormány azon törekvésével, hogy közmunkával növeljék a foglalkoztatottak számát. Az ellenzéki párt szerint a "mesterséges" munkahelyteremtés helyett a beruhásokat kellene élénkíteni, így "valódi", piaci alapú állások jöhetnének létre.

Budapest, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) nem ért egyet a kormány azon törekvésével, hogy közmunkával növeljék a foglalkoztatottak számát. Az ellenzéki párt szerint a "mesterséges" munkahelyteremtés helyett a beruhásokat kellene élénkíteni, így "valódi", piaci alapú állások jöhetnének létre.Varju László országgyűlési képviselő, a DK alelnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "Orbán Viktor saját csapdájába esik" a közmunkával, mivel minél több embert foglalkoztatnak így, annál több adót kell beszednie az államnak, ami visszafogja a vállalkozások beruházási képességét, vagyis nem hoznak létre új munkahelyeket. A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette párt egykori államtitkára szerint ezért a közmunka a legrosszabb formája az egyébként valóban elengedhetetlenül fontos munkahelyteremtésnek. Ehhez azonban elsősorban vállalkozás- és beruházásbarát gazdasági és üzleti környezetet kellene kialakítania a kormánynak - mondta Varju László.

A képviselő annak kapcsán is bírálta a miniszterelnököt, hogy korábban 300 ezer közmunkás foglalkoztatására tett ígéretet 2013-ra. Az ellenzéki politikus szerint ez a szám nehezen hihető annak tudatában, hogy idén az ígért 206 ezer helyett a valóságban csak 72 ezren dolgoznak majd így. Szerinte a jelenlegi közmunkaprogram inkább hasonlítható a kényszermunkához, szemben a Gyurcsány-kormány Út a munkába programjával, amely szerinte valóban segítette a munkaképes hátrányos helyzetűek elhelyezkedését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!