Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.24. 15:44

Lakások váltják fel az otthont

Szakoly - A kormány meghirdetett egy pályázatot a bentlakásos otthonok kiváltására, s hat intézmény elnyert 6 milliárd forintot erre a célra.

Szakoly - A kormány meghirdetett egy pályázatot a bentlakásos otthonok kiváltására, s hat intézmény elnyert 6 milliárd forintot erre a célra.Két évvel nagyon szeretne már idősebb lenni a szakolyi Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthon 130 lakója, hiszen akkor már arról tudnának beszámolni, hogy milyen érzés is volt a bentlakásos intézményt elhagyni, s beköltözni egy önálló lakásba, illetve lakásotthonba.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően ugyanis valamennyien búcsút intenek majd eddigi otthonuknak, s az önálló élet esélyét megkapva költöznek be az egymástól független lakásokba. Erről a nagyszabású programról szerdán tájékoztatták a média képviselőit.

Társadalmi integráció

– A kormány célja, hogy az 50 főnél nagyobb létszámú bentlakásos intézményeket lebontsa kisebb egységekre. Hazánkban jelenleg 100 ilyen intézmény van 12 ezer főval – mondta Fülöp Attila, az EMMI család- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. – Természetesen ez nem megy máról holnapra, ezért ez egy 30 évre szóló stratégia. Az első lépésként a kormány meghirdetett egy pályázatot a bentlakásos otthonok kiváltására, s hat intézmény elnyert 6 milliárd forintot erre a célra.

A nyertes intézmények között van a szakolyi otthon is. A társadalom egészének közös ügye, hogy ezek a fogyatékkal élő emberek beintegrálódjanak a mindennapi életbe, a fogyatékosoknak is joguk van az élet minőségének javítására. Ugyanakkor az sem hallgathatjuk el, hogy a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények nagy része a települések szélén helyezkedik el, az otthon lakói a társadalommal nem is érintkeznek, tulajdonképpen még a településeken élő emberek sem ismerik őket. Pedig az otthonok lakói is tudnak értéket teremteni, önmagukban is értékes emberek, akik éreznek és gondolkodnak, szeretetre vágynak és tudnak szeretetet is nyújtani. Bár már korábban is voltak kezdeményezések a fogyatékkal élők életének javítása érdekében, ez a program forradalmian új, az integrációt az egész társadalomnak segítenie kell.

Szervezik a közösséget

Az elnyert pályázat szerint a program július 1-jén kezdődik és 2015. június 30-án fejeződik be. A kapott 987 832 745 forint támogatásból megépül 6 lakás, 8 lakóotthon és egy lakócentrum az otthon 130 lakója számára.

– Bár az intézmény lakóinak létszáma 150 fő, de húszan 1999 óta már lakóotthonban laknak, amelyet mi magunk között a béke szigetének nevezünk, olyan harmóniában élik ott az emberek az életüket – avatott a részletekbe Turcsik László, az ápoló-gondozó otthon vezetője. – Az intézmény lakói nagyon várják már a költözést, hiszen tudnak róla, már meg is állapodtak abban, hogy az egyes lakásokban kik fognak együtt élni, kik alkotnak majd kisebb közösségeket. Az állapotuktól függ majd, hogy élnek-e velük gondozók. Nem rájuk szeretnénk telepedni a kiköltözésük után, hanem a rendelkezésükre szeretnénk állni, ha gondjuk, problémájuk van. Reméljük, a nagyobb önállóságtól, az életük minőségének javulásától teljesebb emberekké válnak.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!