Küldjön hírt! – Molnár Ferenccel emlékeztek meg a magyar kultúra napján

Vig Szilárd polgármester a díjazottakkal
Vig Szilárd polgármester a díjazottakkal - © Fotó: olvasónktól
Konyár – A magyar kultúra napján, január 22-én délután ünnepi műsorral fogadták a közönséget a konyári művelődési házban. Ennek részeként köszöntőbeszédet mondott Vig Szilárd, Konyár település polgármestere. A jeles eseményen került sor a község önkormányzata által odaítélt „Konyárért” kitüntető cím átadására, amellyel azokat az embereket ismerték el, akik az élet különböző területén sokat tettek a településért.

Idén Csádi Gyula és a Konyári Nótás Egyesület kapta az emlékplakettet. A nótások méltatásában elhangzott, hogy hagyományőrző szerepvállalásuk példaértékű Konyár közéletében, melynek tekintetében céljuk a magyar nóta gyakorlása és széleskörű terjesztése, közművelődési, zenei programok szervezése, lebonyolítása. A településszintű művészeti felkéréseken túl aktív közösségként lehet rájuk számítani a környező települések rendezvényein is, ahol mindig büszkén, sőt eredményesen képviselik Konyárt.

A Csádi Gyulát illető elismerő mondatok közt szerepeltek a következők: a település mindenkori polgármesterei, közművelődési szakemberei első számú önkéntesként számíthattak segítő munkájára. A már több mint két évtizedes múltra visszatekintő Konyári Hagyományőrző Napoknak, így az aratófesztiváloknak is egyik szervezőjeként tevékenykedik. A Csádi-tanyán évek óta vendégül látja az általános iskolás gyermekeket, tartalmas szabadidős programokat nyújt nekik, mint a tanyagazdálkodók utolsó mohikánjainak egyike, élő képet tud mutatni a hajdani tanyagazdálkodásról. A tanulók őshonos magyar háziállatokkal (mangalica sertés, szürke marha, szamár, ló, merinó és racka juh, parlagi kacsa, bütykös lúd, bronzpulyka, házi- és gyöngytyúk) találkozhatnak nála, megsimogathatják őket, de kipróbálhatják a juhász életmódhoz kapcsolódó eszközöket is. Legjobb tudása szerint mutatja be a látható növény-és állatvilágot, így mindenki maradandó élménnyel távozhat tőle.

A Dilemma Drámaszínpad | Fotó: olvasónktól

Az ünnepi programban közreműködött a közös ünnepi Himnusz-éneklés alkalmával a Konyári Pávakör és Nótás Egyesület; Békési Ábel Masterson Etűd című gitárjátékát adta elő Suba Sándor gyűjtése alapján; a Dilemma Drámaszínpad pedig Molnár Ferenc klasszikus vígjátékát, Az ibolyát mutatta be, amely a színház világából vette szereplőit, megfűszerezve némi elegáns humorral és zseniálisan megkomponált helyzetkomikumokkal. Társulatvezetőjük Széll Dániel Márk.

A meghívott vendégek és a kedves közönség is osztatlan elismeréssel fogadta a produkciót. Az ünnepi műsort pezsgős koccintás követte.