Nagyvilág

2013.05.03. 17:57

Rontotta Izrael hazai adósságának besorolását az S&P

London/Jeruzsálem, 2013. május 3., péntek (MTI) - Az utóbbi időszak költségvetési elcsúszásaira hivatkozva rontotta Izrael hazai fizetőeszközben kibocsátott hosszú és rövid futamidejű adósságának besorolását a Standard & Poor s.

London/Jeruzsálem, 2013. május 3., péntek (MTI) - Az utóbbi időszak költségvetési elcsúszásaira hivatkozva rontotta Izrael hazai fizetőeszközben kibocsátott hosszú és rövid futamidejű adósságának besorolását a Standard & Poor s.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "A plusz/A-1"-re módosította az eddigi "AA mínusz/A-1 plusz" szintről Izrael hazai valutában fennálló államadósságát, megerősítve egyben a devizában kibocsátott szuverén adósság ugyanilyen szintű osztályzatait.

A továbbra is elsőrendű befektetői besorolások kilátása stabil.

Az S&P a lépés indoklásában felidézi, hogy a januári választások után új koalíciós kormány alakult, amely "széles ideológiai spektrumot fog át". A hitelminősítő szerint ez a korábbi években megszokottnál gyengébb stabilitásra vall.

Az ország előtt egyébként is komoly költségvetési kihívások állnak: az államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 4,5 százaléka volt, és ha nem módosul a költségvetési politika, akkor az idei deficit ennél is magasabb lesz - jósolta indoklásában a Standard & Poor s.

A cég várakozása szerint ugyanakkor a 2013-2016-os időszakban az izraeli gazdaság átlagos éves növekedése reálértéken eléri a 3,5 százalékot, és a külső fizetési helyzet is erőteljes: a folyómérleg az idén várhatóan a GDP-érték 0,9 százalékának megfelelő többlettel zár.

Jair Lapid izraeli pénzügyminiszter a napokban szivárogtatta ki, hogy 4,9 százalékra emelné az idei költségvetési hiányt. Azt tervezi, hogy az ország történetében a legmagasabbnak számító 50 milliárd sékelre emeli a még el nem készült 2013-as költségvetés hiánycélját, amelyet eredetileg 3 százalékban rögzítettek.

Izraeli médiaértesülések szerint Lapid változtatási terve meglepte mind Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mind Stanley Fisher jegybankelnököt.

Facebook-oldalán Lapid azt írta, hogy az idei büdzsé csak augusztustól lép érvénybe és tervei szerint 2014-ben már csak három százalék lesz a deficit.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!