Küldjön hírt! – Hulladékból művészetet teremtenek a debreceni diákok

Küldjön hírt! – Hulladékból művészetet teremtenek a debreceni diákok
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – „A Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” c. pályázat ÚjraHASZNOS projektje valósul meg a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban.

A XXI. század kiemelt problémaköre a hulladék, aminek eredője a túlnépesedés, a globalizáció és az értékrendekben létrejött torzulás. Ennek következtében egyre nagyobb mértékben önti el világunkat a szemét. A hulladékból művészet (recycling art; RE-design) felhívja a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira: a pazarlásra, a szemetelésre, a felelőtlen rövidtávú gondolkodásra. A projekt keretén belül diákjaink gyakorlati tevékenységek keretén belül ismerkednek meg az újrahasznosítás filozófiájával, és annak művészetbe való illesztésével.

A kíváncsiság felkeltése, illetve az újszerű megoldások keresésére való nyitottság kialakítása, a magasabb művészi tartalom megvalósítása a célunk. A gyűjtött, alapanyagok szerint rendszerezett hulladékokat kreatívan újraalkotjuk, azaz a RE:Design területén alkotunk, hogy a létrejött hulladéknak új esélyt adjunk a hasznosítás által.

A héten a diákok által gyűjtött pet palackokból olyan „Up-cycling” tárgyak, produktumok jönnek majd létre, melyek frissek, egyediek, kézi készítésűek, és művészeti tárgyakként is megállják helyüket. Mint például pillekő ülőbútorok, amelyek a későbbiekben a diákok használatába kerül, akár az iskolaudvaron.
Ha nyomon követik velünk a projektet, Önök is részesei lehetnek az alkotás folyamatának.

– Vargáné Szabadka Tünde –