Nagyhatalmak ütközőzónáiban

2019.07.06. 07:00

„Új, többpólusú világrendhez közeledünk”

A szakértő szerint a NATO hetven éve bizonyítja, hogy megbízhatnak benne.

Fotó: Napló-archív

– A biztonság olyan alapérték, ami korszakoktól, földrajzi elhelyezkedéstől, fejlettségtől függetlenül minden államnak és társadalomnak érdeke, és ezt jelenleg a NATO tudja a leghatékonyabban biztosítani számunkra. Hányattatott történelmű térségben létező kis államként értékelnünk kell, hogy egy erős, sikeres szövetségi rendszer tagjai lehetünk, mert érdekünk, és szélesebb értelemben Közép-Európának is, hogy a nagyhatalmak ne a feje fölött egyezkedve hozzanak döntéseket, és ne térhessen vissza az érdekszféra-politika – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója NATO-tagságunk kapcsán tartott előadásában, mely a „A másik főváros”, évfordulók és Debrecen című konferencián hangzott el szerdán.

– Ma az Egyesült Államok, Kína és Oroszország a kiemelkedő nagyhatalmak, melyek érdekszférákat akarnak kialakítani – mondta Tálas Péter az előadásban, melyben arra is rámutatott, az Európai Uniót nem számíthatja közéjük, hiszen tagállamai egyes vitás politikai kérdésekben nem tudnak megegyezni, s ez akadályozza a megfelelő fellépést. – Ezért is nagyon fontos a NATO, ahol az Egyesült Államok kellőképpen erős ahhoz, hogy a közösség nevében beszéljen – hangsúlyozta.

Más ligában játszik

Tálas Péter NATO-tagságunk fontosságával kapcsolatban kifejtette, bár átalakulóban a világ, egy új, többpólusú világrendhez közeledünk, de az USA képességeit nem lehet aláásni: mind gazdasági, mind katonai értelemben kivételesen erős és fejlett. Mint mondta, a nagyhatalmak befolyásoló övezetek létrehozására törekszenek, ami Magyarország számára nem kedvező, mert ezek teljesítmény és képesség alapján jönnek létre, ami a hazánkhoz hasonló kis államokat a sor végére utasítja.

„Ráadásul térségünk geopolitikai törésvonalon helyezkedik el. Határvidék vagyunk a nagyhatalmak ütközőzónáiban, az Európai Unió és a NATO perifériáján”

– hangsúlyozta a szakértő, és hozzátette, emiatt mindig is „kóstolgatni fognak”.

Tálas Péter | Fotó: Molnár Péter

Az előadás utalt rá, csak a NATO képes nemzetközi válságkezelésre, bár felmerülhet a kérdés, hogy ez szükséges-e egyáltalán. – Mélyen meg vagyok győződve róla, hogy igen, tekintettel arra, hogy a legtöbb válságjelenség fegyveres konfliktus eredménye, amelyeket pedig érdemes csillapítani, megoldani – emelte ki Tálas Péter, aki annak a véleményének is hangot adott, mely szerint a nagyhatalmak számára – a diplomáciai és gazdasági eszközök mellett – a fegyveres képességek is szükségesek, jóllehet nem feltételezi, hogy háborút szeretnének vívni egymással.

Azt is megfogalmazta, a NATO képes új kihívásokkal szembenézni.

„A következő néhány évtized kulcskérdése az lesz, hogy mit tudunk tenni a klímaváltozás kapcsán, vissza tudjuk-e fogni a felmelegedést. Nemcsak azért izgalmas ez, mert a klímaváltozás fegyveres konfliktusokat fog szítani, hanem mert az európai és magyar biztonságot döntően befolyásolja majd”

– jelentette ki.

Előadásában az is elhangzott, hogy új jelentős tényező a közösségi média és a multinacionális vállalatok.

PtkI

Borítókép: Koszovóba induló katonák gyakorlata Hajdúhadház mellett – Tálas Péter úgy véli, szükség van a nemzetközi válságkezelésre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában